Извънредните мерки, въведени в страната, Европа и света, заради разпространението на коронавируса, донесоха ограничения в търговията, движението на хора и сринаха цените на основни зърнени и маслодайни култури на международните пазари.

Актуално за коронавируса

Как родните производители от сектор "Растениевъдство" гледат на кризисната ситуация, какво означава това за тях и какви са основнитие им притеснения за последиците от принудителните рестрикции? Агри.БГ разговаря с Илия Проданов от Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ), Мариана Милтенова от  Националния съюз на градинарите в България и Димитричка Търпанова от Добруджанския съюз на овощарите.

КАКВО МИСЛЯТ ЗЪРНОПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ?

За момента те остават оптимистично настроени и не се чувстват особено засегнати от наложените ограничения, според Илия Проданов. Проблем евентуално може да възникне с доставките на части за машините, тъй като те идват основно от Италия. Все още наличностите издържат. Ако продължи по-дълго изолацията обаче, особено до жътвената кампания, тогава може да се усети затруднение, защото нараства и консумацията на части, смята зърнороизводителят.

"При нас кампанията си тече и няма как да я спрем. Все още не сме усетили ефект", обяснява Проданов.

Той не очаква да има проблеми и с намирането на работна ръка заради ограничения на движението на хора. Според него работниците, които традиционно се отправят към морето за сезона, сега няма да го направят и ще останат.

"Не смятам, че по сериозен начин ще ни засегне извънредното положение на местна почва. По-скоро ще ни засегне в международен план, с пазарите и с доставките на резервни части за машините", прогнозира Проданов.

Зърнопроизводителят се надява ниските цени на продукцията на световните борси да се стабилизират, въпреки че негативно влияние върху тях оказват и сриващите се цени на петрола. Същевременно, това се случва в момент, в който в сектора нямат голям разход на гориво и не могат да се възползват от поевтиняването му. По негово мнение цената на пшеницата не е паднала твърде много, а до началото на пазарната година за зърното - юли-август, има още време. Цените тогава ще се определят от позиционирането на продукцията на стоковите борси през май.

МНЕНИЕТО НА ПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ НА ПЛОДОВЕ И ЗЕЛЕНЧУЦИ

Основното притеснение в сектора според Мариана Милтенова е за работната ръка. Голяма част от хората са били в Италия и Гърция и не е ясно кои ще дойдат и кои ще могат да работят, кои ще бъдат поставени под карантина. Затова е необходимо да се помисли за субсидиране на работната ръка. Има производители, които ще трябва да съберат по 300-500 човека при прибиране на реколтата. А ако успеят да намерят толкова хора, не е ясно дали струпването им на едно място няма да предизвика проблеми и разпространение на вируса.

ДФЗ: Директните плащания по Кампания 2019 ще вървят по график

За момента работата продължава и не може да спре, но няма и наложени ограничения в сектора, обяснява Милтенова.

Друг проблем, който може да възникне при продължителни извънредни мерки в страната и по света, е с наличието на продукти за подхранване и пестициди.

"Държавата трябва да направи равносметка какви препарати за растителна защита и торове има в страната, дали ще стигнат и докога. Трябва да се направи баланс и да се вземат мерки", смята Милтенова.

Освен нелеката ситуация с извънредното положение и неяснотите около бъдещето развитие около него, традиционно късно идват и плащанията за производителите на плодове и зеленчуци. Очаква се те да бъдат извършени на 16 и 17 март, но забавянето им създава напрежение сред производителите, особено в започналия по-рано сезон поради топлото време.

КАК ПОСРЕЩАТ КРИЗАТА ОВОЩАРИТЕ?

Производителите в сектора са притеснени за пазарите и работната ръка около извънредните мерки заради коронавируса, казва Димитричка Търпанова. Овощарите от Северна България изнасят основно за Румъния и при затваряне на границите няма къде да пласират продукцията си от череши и ягоди. Кайсиите вече бяха погубени от късните мартенски студове и реколтата ще е много ограничена.

Какво ще се случи с работната ръка и в този бранш, е горещ въпрос. В сектора се ползват сезонните работници от други части на страната, които обикновено пътуват и се настаняват в района на стопанствата. Придвижването на групи от 100-150 човека вероятно ще се окаже проблем във връзка с мерките за ограничение на разпространение на коронавируса.

Фермери, включете се в нашата анкета: Очаквате ли загуби заради коронавируса?

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Криза: Ще отпадне ли държавната помощ за свиневъдите?

Без оферти за хлебна пшеница на борсата у нас

Подаването на заявления за Кампания 2020 - само по график