Екзотичен полъх владее днес традиционния пазар "Произведено във фермата", който се провежда всяка сряда пред Министерството на земеделието.

Масло от бял трън, шафран, ароматни чайове и подправки посрещат посетителите, наред с автентично и чисто месо, мляко, яйца и други изкушаващи сетивата продукти.

Слагат началото на първия фермерски пазар за 2020 г. на Женския пазар

Представете си масло, което е балсам за черния дроб. Освен че е мощен антиоксидант, то подобрява здравето на червата, жлъчката, лекува кожни проблеми и алергии. Това е маслото от бял трън, обясняват организаторите.

Днес то за първи път се появява на фестивала, заедно с малката семейна ферма "Силтона", която го произвежда. Стопаните добиват 400 тона семена от бял трън, по-голямата част от които се пресоват и предават за създаване на лекарства, а маслото е съпътстващ продукт, който предлагат на пазара за здравословни храни и продукти в страната.

Белият трън съдържа много аминокиселини, смоли, слузни вещества, сапонини, алкалоиди, белтъчини, мастноразтворими витамини, микро и макро-елементи и други. Най-важното вещество в него е силимаринът, който подпомага и процесите на самообновяване и метаболизма.

На фестивала днес може да се види и "Виолета шафран фарм" със сушен цвят и луковици от шафранов минзухар, даващ началото на ароматната и скъпа едноименна подправка.

Семейството вече трета година произвежда екзотичния продукт в Девин, а по данни на Българската национална асоциация на производителите на шафран и биологични шафранови продукти в страната вече има около 6 000 семейства, които отглеждат шафранов минзухар, като по-голямата част от тяхната продукция се изнася.

„Шафранът е една от тайнствените подправки, на която се приписват чудодейни действия“, обясняват стопаните Виолета и Стоян Дуркови.

От 12:00 часа започва дегустацията на супа, сготвена с натурални български зеленчуци и без никакви изкуствени добавки и овкусители от Суупа.БГ.

Производителите обикновено предлагат вкусните гозби в бутилки на фермерския пазар, но днес ще готвят на място за посетителите. В асортимента им влизат изкушаващи и нетрадиционни супички, като леща с пащърнак, тиквена с джинджифил и свежа грахова с мента.

Постоянен фермерски пазар се настанява в Централни хали

Лошото време днес възпрепятства някои от фермерите да присъстват на пазара, но останалите са там, предлагащи краве, овче, биволско и козе сирене и кисело мляко, кашкавал; мед и пчелни продукти; сладка и сиропи; яйца, прясно месо; занаятчийски хляб; ядки и тахани; печена тиква и тиквени семки; био вино, био оцет, био чай; био гъби шийтаке, отгледани върху дъбови, трупи; сезонни плодове и зеленчуци; пресни и сушени билки и подправки; изделия от дърво, козметика, цветя.

Фестивалът „От нашата ферма – с любов за вас!“ се организира всяка сряда от 10:00 до 18:00 часа пред сградата на Министерството на земеделието, храните и горите от Фондацията за биологично земеделие БИОСЕЛЕНА.