Издадените заповеди на държавно и общинско ниво във връзка със ситуацията с коронавируса у нас няма как да не се отрази върху търговията със земеделски стоки. На много места в страната затвориха врати цели пазари, а на други се предприемат превантивни мерки.

Искат отлагане на срокове по ОСП заради коронавируса

Тъй като Фестивален и конгресен център – Варна временно преустановява дейност, Фермерски пазар Варна ще се изнесе и през двата почивни дни на открито пред Varna Mall. Ще се прекратят само детските работилници и срещите разговори, информираха организаторите.

Въпреки наложените ограничения, българските родни производители няма да спрат предлагането на стоките си на Варненския пазар.

Заплахите за агросектора, ако коронавирусът плъзне из страната

Един от най-големите пазари у нас, и на Балканите, този в Димитровград временно няма да работи. Превантивните мерки с ограничаване на тържищата са с цел да се намали концентрираното събиране на хора на едно място, казват от Общинската управа.

Спират се откритите пазари и на територията на Дуловската община в Силистренска област. Ежеседмичните пазари в сряда се отменят до второ нарежане от Общината.

„Приказка“ без край: Липса на пазар мъчи биостопаните

Мярката предизвика вълна от недоволство в региона. Основното притеснение е, че така ще пострадат малкият и средният бизнес и местните производители, тъй като много семейства от региона се изхранват именно от сергиите на тези пазари.

Потребителите също са притеснени. Много от тях предпочитат продукцията от пазарите, отколкото от търговските вериги.

Организаторите на Фестивала "Произведено във фермата" всяка сряда пред Министерството на земеделието също обявиха, че ще вземат предпазни мерки. Производителите ще са с ръкавици, а за посетителите ще има осигурен дезинфектант за ръце. 

Ограничава се и възможността за дегустацията на фермерските продукти. На чакащите на опашка се препоръчва да спазват дистанция от поне един метър и по възможност да избягват посещение в най-наситения времеви интервал между 11:30 ч. и 13:30 ч.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

МЗХГ отмени срещата за стратегията "От фермата до трапезата"

Подмярка 4.3 за напояване – старт в края на март

Агропрогноза: Не се очакват критични температури за овошките