От години фермерите имат един основен проблем, а именно пасищата и тяхното разпределение. За поредния казус с отдаването на земи разказва Ерик Борисов от плевенското село Ясен.

Животновъди: Данъчното облекчение за субсидиите би било спасение

"Имаме доста наболял проблем с пасищата. В населеното място, в което се намирам - в село Ясен, землището е твърде малко и няма много варианти за свободни землища за пасища, мери и ливади. От общинския поземлен фонд на Плевен ми отдадоха на търг едни пасища, които взех за 5 години. Тези пасища така или иначе последните 15-20 години никой не ги обработва и се заех аз с тази трудна задача. В крайна сметка започнах да ги обработвам, тъй като са доста зле като инфраструктура - на баири са, има доста храсти, които трудно се чистят. Но все пак бях доста оптимистично настроен с това, което се случва. 

Вкарах едни пари. Беше една седмица някъде и просто осъзнах, че ще ми трябват поне още два месеца всекидневна обработка, за да се изчистят тези имоти. Става въпрос за 80 дка. Оттам идва и въпросът защо изобщо се отдават тези земи като свободни, след като дори не са пасища, а са гори, които по документ се водят пасища. Така се случиха нещата - малшанс", каза младият овцевъд.

Накрая Ерик осъзнава, че почистването на тези площи е “мисията невъзможна” и прекратява договорите за тях. Има обаче още нещо.

"Другият куриоз, който ми се случи е, че от общински земи и гори Плевен ми казаха, че трябва да си платя кубиците дървесина, които ще бъдат изкастрени по някакъв начин. Сумата беше около 20 лв./кубик - символична сума, но то не е само това. Отделно, че ползвам услугите на фирма, която почиства. Освен това и на друга, която да извози тази дървесина до някъде си. И се получи един много лош кръговрат, с който за съжаление не можах да се справя. Но пък сега ще видя със землищата в другите населени места как ще се случат нещата. Там е по-различна ситуацията. Доскоро са били обработвани тези пасища, които искам да взема за поддържане. Мисля, че там няма да имам чак такива проблеми. Единственият е, че трябва да ги вземам година за година, а знаете, че в този случай наемите са една идея по-високи в този случай, отколкото, ако ги вземаш за срок от 5 години", разказа още той.

Ще продължаваме ли да пасем виртуални животни на реални пасища?

Притесненията на фермера обаче остават, тъй като новите правила изискват от животновъдите наличието на пасища.

"От 2023 до 2027 г. повечето подмерки, ставки и схеми ще бъдат предимно за пасища - обработваема земя и ситуацията е такава, че всеки гледа да се спасява както може. В моя случай не можах да “се спася” както трябва, защото трябваше да прекратя тези договори, тъй като сумата, която трябваше да инвестирам за първоначална обработка на тези имоти е доста солена и голяма и е доста невъзможно за този период от 5 години по някакъв начин да си върна парите. Прекратих договорите. В момента се оглеждам за пасища в други населени места в Плевенско, които ще ги вземам за срок от 1 година отново на търг. Обнадеждени сме, гледам, че и другите колеги с интерес следят темата.

В новата ОСП ставките за животните ще бъдат една идея по-малко, ще бъдат намалени и ако не са пасищата просто няма начин да се случат нещата.
Искам да благодаря на НОКА, на която съм член, че в момента се правят едни промени в Закона за държавните земи - да се отдават обработваеми земи на животновъди. Освен да се надяваме и да стискаме палци, че това нещо ще стане факт в близкото бъдеще, просто не виждам по друг начин как ще се случат нещата", заключи Ерик Борисов.

Факт - на 5 януари беше входиран за пореден път законопроект за изменение и допълнение на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи. Идеята е с това изменение да се осигури предимство на местните животновъди при наемането на общинските и държавните пасища. 

Агри.БГ продължава да следи темата.