Нова година - нов късмет са казали хората. Всъщност 2023 г. започва обещаващо за голяма част от животновъдите, които от години се надяват на някакви промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи (ЗСПЗЗ) в частта му за пасищата.

Докато чакаме да видим каква ще бъде съдбата на законопроекта, ще припомним следното - от тази година започва прилагането на пет нови мерки за подпомагане на животновъди, които са свързани основно със земя. Това означава, че ако даден фермер няма достатъчно пасища, няма да може да се възползва от тези мерки и съответно да добави още стойност към своето стопанство.

Ако пък промените така и не бъдат приети ще продължим вече познатата практика за раздаване на пасища на хора без животни; за раздаване на пасища на фермери, които са на 30-40 дори 50 км от съответния животновъден обект, както и ще продължим да слушаме за фалирали истински ферми. Всичко това заради вратичките, които фигурират в сега действащия закон. 

Свикнахме да говорим като за нещо нормално за куфарчета с ушни марки и за виртуални животни, точещи държавни и европейски субсидии, пасящи на реални, но чужди пасища.

Скептично 

Законопроектът бе входиран на 5 януари 2023 г., но наблюдавайки политическата ситуация, можем да кажем, че възможността да бъде приет е минимална. 

Иначе идеята е това изменение да осигури предимство на местните животновъди при наемането на общинските и държавните пасища. 

От близо 6 години организации се борят тези промени да станат реалност, но това така и не става. Често, защото интересите са големи и, разбира се, става въпрос за много пари. 

Неясна развръзка

Въпреки многократните участия на фермери и организации на заседания на ресорната комисия в Народното събрание и поставянето на въпроса от тях - че е спешно, че не търпи отлагане, и въпреки внасянето на законопроекта, в дневния ред депутатите в Комисията по земеделие тази седмица не е записан. 

Това означава, че евентуално идната седмица това би могло да стане. Много евентуално. 

И при условие, че въпреки политическите заявки и трудната комуникация между партиите, третият мандат - който предстои да бъде връчен от президента Румен Радев, бъде изпълнен. 

Ако това не стане - работата на 48-ото Народно събрание ще бъде прекратена, ще бъде издаден указ на президента за нови избори. И тогава, може би, вероятно, по волята отново на някои депутати, би могло да се инициира отново внасяне на такъв законопроект. А може би - не.