Нямаме вече сили да обясняваме колко ни е трудно, как нямаме пари за изхранване, колко малко земеделски производители ще останем след време и в колко села няма животни вече. Молим да приемете настоящия проект на закон, който да позволи данъчни облекчения за земеделските производители. С този призив осем животновъдни организации се обръщат към председателя и членовете на Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание.

Гласувайте: Виждате ли смисъл от приемите по ПРСР?

Повод за това писмо е предложението за данъчни облекчения за земеделските производители, заложено в законопроекта за изменение и допълнение на Закона за данъците върху доходите. То предвижда освобождаване от данък на субсидиите под 100 000 лв., прието на последното заседание на парламентарната Комисия по земеделие. То ще важи не само за земеделците, които се облагат като физически лица, а за всички, получаващи подпомагане.

„От името на всички работещи малки и средни ферми в България бихме искали да благодарим за работата през изминалия месец на Комисията по земеделие. Тези хора за първи път направиха невъзможното възможно – най-бедните работещи да видят, че някой мисли за тях“, пишат от бранша. 

Те припомнят, че подкрепата на фермерите с данъчни облекчения се практикува при техните колеги в други държави членки на ЕС не само по време на война и рецесия, но и през всички програмни периоди на ОСП до сега.

„Този акт на разбиране ще доведе не само до нашето спасение, но и до едно спокойствие. За малките и средни фермери спестяването на малка сума пари ще осигури храната за следващия месец и ще спре продажбата на хубави животни, тъй като в момента сме принудени да погубваме един живот, за да спасим друг“, се посочва още в писмото.

Под него са се подписали: Обединени български животновъди, Асоциация на българските биволовъди, Съюз на животновъдите в България, Национална асоциация на млеко- и месопроизводителите, Национална асоциация на животновъдите, СНЦ РОАПОБ – Карлово, ЖС „Старият Балкан“ – Карлово, и Българска национална асоциация за развитие на биволовъдството.