Още една сложна и трудна година оставиха зад гърба си овцевъдите. 2022 донесе, но и отне много на сектора. 

Внимание: Корабът с овцевъдството потъва

"Нелека година, но с оглед на ситуацията, която затруднява работата на животновъди в цяла Европа, аз мисля, че България все пак намери инструмент, с който да подкрепи своите животновъди, за да не ликвидират стадата си. Надявам се тази подкрепа ще продължи и през следващата година", коментира Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА).

"Годината за овцевъдите беше много тежка. Знаете още в началото на 2022 г. никой не очакваше войната в Украйна, цените на всичко се вдигнаха. В личен план мога да кажа, че закърпих нещата, не съм имал някакви големи финансови проблеми, така че бих казал, че за мен това е една доста добра година и продуктивна година от гледна точка на тези неща", добави от своя страна фермерът Ерик Борисов.

Годината беше изпълнена със страшно много трудности и предизвикателства. Това е ясно абсолютно на всички. Наскоро имахме една годишна среща на НОКА. Успяхме да си поговорим и да обменим информация. Оказва се, че всички са в много затруднено положение, но хората, които сме оцелели, така да се каже, са тези с борбен дух и тези, които си обичат животните. Надяваме се, това е", каза Галина Мирчева - животновъд от Плевенско.

НОКА прави черен списък на некоректни мандри

Как се справиха животновъдите с по-високите разходи?

"Редуцираме, правим икономии. Сега животните са в кампания. Дажбите трябва да са си такива, каквито са когато са млечни животните, но като цяло се опитваме да редуцираме. Аз лично съм намалила доста концентрирания фураж на животните. Опитваме се спрямо групите да има едно балансирано хранене, но какво да се прави. Тук компромиси към животните няма голям избор да правя. Постоянно се чуваме с мандрата, с която работим, за да ни коригират цената. Те ни влизат в положение и знаят, че и мляко няма. Дори последния разговор с представител на мандрата беше именно този, че ако искат да има мляко, трябва да ни повишат цената", обяснява Галина Мирчева.

В Плевенско овцевъди получават по 2,50 лв. за литър мляко, благодарение на това, че са се сдружили.

"Преди две години направихме едно сдружение - Плевенско мляко, в което се сдружихме шест овцевъди. Така ние станахме по-устойчиви, с повече животни, с повече произведено мляко. Станахме по-апетитни на пазара, по-търсени. Ако преди аз съм се обаждала и съм молила за цена, сега нас ни търсят от мандрите и така да се каже ни ухажват. В момента наистина има глад за овче мляко", заключи Мирчева.


На своите колеги фермерите пожелават:

Симеон Караколев: Пожелавам на всички първо да са здрави, да имат много щастливи моменти, много успехи в нелекия път, по който са поели с отглеждането на животните. Не на последно място призовавам за повече сдружаване във всички региони на страната, във всички въдства и цялото селско стопанство. Сдружаването трябва да бъде ключовата дума за новия стратегически план. Това е единственият според мен устойчив модел за просперитет на малките и средни стопанства. 


Ерик Борисов: Весели празници на всички. Да си изкарате хубаво края на годината и за новата година пожелавам на всички да са живи и здрави, да няма проблеми с животните и всичко да е наред. 


Галина Мирчева: На моите колеги първо ще пожелая много здраве, защото то е много ценно. За мен хората, които се занимават с животни, са силни и добри хора. И щом се занимават с животновъдство значи могат да се справят. Не се отказвайте, борете се за това, което искате да правите. Аз смятам, че ще дойде момент, в който нещата ще са по-справедливи за сектора. Така че бъдете живи и здрави и напред с това, което обичате, което искат да правите, нещата ще се получат. Сдружавайте се! Това е много важно нещо!

 

Вижте повече във видеото.