Шест от големите земеделски организации в Европа се обявиха против мерките на либерализиране на търговията с Украйна. В своя обща позиция европейските фермерски съюзи заявиха своето несъгласие с политическото решение да се разширят търговските облекчения за вноса на украински продукти в Европа. 


„Посланиците на ЕС се споразумяха вчера за нов компромис за разширяване на търговските мерки за Украйна, с неочакван подход, който от гледна точка на фермерите и производителите не дава реален отговор на ключовите въпроси от резултата от тристранната среща. Този нов компромис сега ще бъде представен на Европейския парламент”, пишат в общата си позиция земеделските организации.


Още в средата на миналия месец шестте асоциации на фермери поискаха в съвместно изявление Съветът и Европейският парламент да въведат нови защитни мерки за селскостопански продукти като зърнени храни и мед срещу украинския внос.

Предложението на Европейската комисия за удължаване на либерализирането на вноса на украински селскостопански продукти, за да помогне на страната във военните й усилия, предизвиква обратна реакция в общността на фермерите.

Европейската комисия въведе предпазни клаузи за ограничаване на вноса на птиче месо, яйца и захар от Украйна в Европа, в случай че напливът надхвърли средните обеми за 2022-23 г. Земеделските производител в ЕС настояват за разширяване на предпазните мерки за зърнените култури и мед и да се определи референтният период за задействане на защитния механизъм при обемите на вноса отпреди войната, т.е. преди 2022 г.

„По време на преговорите в Комитета на постоянните представители на правителствата на държавите — членки на Европейския съюз белгийското председателство е предложило да се удължи референтният период за задействане на предпазните мерки с включването на втората половина на 2021 г. като решение на опасенията, изразени от много държави членки във връзка с първоначалния резултат от тристранната среща. Това предложение не дава реален отговор на опасенията на фермерите и производителите. Без включването на пшеница и ечемик в автоматичното задействане на предпазните мерки и без включването на цялата 2021 г. в референтния период остава неустойчиво от фермерите и производителите’, с казва още в общата позиция на европейските фермерски организации. 

Фермерите изразяват притесненията си за сектора, анализирайки дългосрочните ефекти от украинския внос в ЕС.

Общата позиция е подписана от: Асоциация на птицевъдите и търговията с птици в страните от ЕС, Европейска асоциация на производителите на захар, Европейска конфедерация по производство на царевица, Международна конфедерация на европейските производители на цвекло, COPA-COGECA и Европейски съюз за търговия на едро с яйца, яйчни продукти, птици и дивеч.