В отворено писмо до Урсула фон дер Лайен от Copa&Cogeca поискаха ръководството на Европейската комисия се вслуша в гласа на европейските фермери, чието недоволство набива все по-голяма скорост. 

Четете още: Обсъжда се модулирана ставка за Украинската помощ


В него се казва, че икономическите тежести и бюрокрацията задушават фермерите в целия Европейски съюз - „В целия съюз последиците от климатичните и геополитически кризи оказват значително влияние върху нашите ферми. И всичко това с усещането, че ще бъдат наложени още повече ограничения и европейски регулации върху фермите с тежки и необратими последици върху производството, доходите и увеличаването на вноса с по-ниски екологични и социални стандарти.

През последните няколко години говорихме енергично, но не ни чуха! В резултат на това ситуацията в момента е много напрегната в много държави-членки, като фермерите излизат на улицата, тъй като оцеляването на европейското семейно земеделие е застрашено“, пишат от двете организации.

През следващите няколко дни протестите на земеделските стопани може да се засилят с мобилизация в повечето държави-членки. В тази историческа ситуация от ЕС зависи да предложи конкретни и спешни отговори. 

Президентите на Copa Кристиане Ламберт и на Cogeca Ленарт Нилсон излагат в документа основните послания на фермерите и техните искания за съвместни действия от Европейската комисия, Европейския съвет и Европейския парламент, които бяха казани във всички протести.

Всички членове на Copa и Cogeca заявяват, че е спешно необходимо да се дадат краткосрочни отговори на въпросите, поставени от хилядите земеделски стопани, които вече няколко месеца демонстрират своето огорчение и неразбиране, се казва в писмото. В него са посочени основните критични теми, по които трябва да се намери решение: 

• да се вземе окончателно решение за 2024 г. относно така необходимите дерогации от условията на Общата селскостопанска политика. По конкретно става дума за Стандартите за добро земеделско и екологично състояние – ДЗЕС 6, 7 и 8, както и екосхеми и ангажименти в областта на агроекологията и климата, които се основават на тях. Нуждаем се от общи действия за преодоляване на тези сериозни трудности, се казва в писмото. 

да се адаптира следващото предложение за автономни търговски мерки (АТМ) за Украйна, като се създаде система, която да гарантира, че местоназначението на всички пратки украински селскостопански продукти се определя преди влизането им в общността, и да се въведе система, която да гарантира, че украинските продукти достигат до това крайно местоназначение и не се озовават другаде. Необходимо е въвеждане на прагове за внос за всяка селскостопанска стока, подлежаща на либерализация на търговията, въз основа на средногодишната или тримесечната стойност за комбинираните години 2021 и 2022.

да се гарантира реципрочност на стандартите за селскостопанско производство и равнопоставеност, за да се осигури справедлива търговия. Търговските въпроси далеч надхвърлят въздействието на либерализацията на търговията с Украйна. В този смисъл споразумението с Меркосур е неприемливо за повечето земеделски стопани в Евросъюза. В този момент непрекъснатият натиск за прокарване на сделката ще се възприеме като допълнителна провокация към земеделската общност и ще засили отхвърлянето на решенията, взети от Европейската комисия.

Само на няколко месеца от ключовите избори за бъдещето на Европа, фермерската общност очаква реакция от изпълнителна власт на общността, за да може да продължи дейността си при приемливи условия, с достойни доходи и по-малко административна тежест.

Писмото завършва с молба за среща на Урсула Фон дер Лайен с фермери и членове на земеделските кооперации.