Европейската комисия предложи да се увеличат митата върху вноса в ЕС на зърнени култури, маслодайни семена и производните им продукти от Русия и Беларус. 

Четете още: Обсъждат три варианта за бъдещето на ОСП

 

„Подготвихме предложение за увеличаване на митата върху вноса на зърнени култури, маслодайни семена и производните им продукти от Русия и Беларус. Това ще попречи на руското зърно да дестабилизира европейския пазар“, обяви Фон дер Лайен на пресконференция в края на първия ден от срещата на върха на държавните и правителствените ръководители на Евросъюза в Брюксел.

Митата няма да позволят Русия да получава доходи от този експорт и "ще гарантира, че незаконният износ на украинско зърно, откраднато от Русия, няма да влезе на пазара на ЕС", каза председателят на Комисията.

Предложението се появи на фона на интензивните фермерски протести в цяла Европа.

За да влязат в сила митата, решението ще трябва да бъде ратифицирано от квалифицирано мнозинство от страните членки, т.е. най-малко 15 страни, представляващи 65% от населението на Европейския съюз.


Според правилата на Световната търговска организация (СТО) селскостопанските продукти от Русия досега са освободени от мита в ЕС.

След избухването на войната в Украйна, от Брюксел избягваха да засягат секторите на селското стопанство или торовете, за да не дестабилизират световната търговия със зърно и да не застрашат продоволствената сигурност на някои страни в Азия и Африка, зависими от руското земеделие.

Чехия, Полша и трите балтийски държави поискаха пълна забрана на вноса на зърно от Русия и Беларус. Миналия месец Латвия забрани вноса на хранителни продукти от Русия и Беларус.

Транзитът на зърнени култури, маслодайни семена и производни продукти от Русия и Беларус към трети държави не е засегнат от предложението.