Как фермерите могат да печелят нови пазари и каква е политиката за насърчаване на ЕС, представи Бруно Мене, директор на дирекция „Пазари на земеделски продукти“ в Копа-Коджека, по време на своето участие на форума Agri Summit 2024.

Още по темата: Дали ще отпаднат директните плащания, ще разберем през 2025 г.

Заедно с него си поговорихме още за фермерските протести в цяла Европа, зелената политика на Брюксел и влиянието на Украинския внос върху производството на земеделците в страните членки.

Промоционални програми за фермерите

ЕС осигурява подпомагане за популяризиране на селскостопански продукти, но от него се възползват едни и същи държави. Не защото това е правило, а просто защото новите членки, като Румъния и България, не кандидатстват или нямат опит. Това е жалко, тъй като тези фондове са много ефективни. Те могат да помогнат за популяризиране на повече български продукти както в ЕС, така и извън него. 

Така че се надяваме през следващите години с помощта на Копа-Коджека, както и на други фермерски организации в ЕС, българските фермери да кандидатстват и да се възползват от програмата за насърчаване на производството.

Фермерски протести из цяла Европа

Ние от Копа-Коджека подкрепяме протестите в различните държави членки. Като цяло фермерите са уморени, защото им е все по-трудно да изкарват хляба си само с упорита работа. Трупат се все повече изисквания както на ниво ЕС, така и на национално ниво. И за тях става много трудно да бъдат конкурентоспособни на световния пазар. Така че, разбира се, ние подкрепяме техните искания. 

Настояваме за международни търговски споразумения, които са справедливи за фермерите в ЕС, включително и за българските. Ако трябва да спазваме високи стандарти за хуманно отношение към животните или употребата на пестициди например, трябва да поискаме същото и от трети страни.

Влияние на украинския внос върху европейското производство


Безспорно въздействието от либерализацията на свободната търговия с Украйна е огромно върху фермерите в ЕС. Разбираме ситуацията в Украйна. Трябва да ги подкрепим във войната, това е сигурно. Но след споразумението за либерализация видяхме, че ситуацията се влоши за фермерите в съседните на нея страни, като България, Румъния, Полша, Словакия. Те вече не успяват дори да покрият разходите си.

Това, за което настояваме, е да не се връщаме към тарифите и квотите, които имахме преди войната, но да имаме поне някои ограничения върху вноса, за да сме сигурни, че европейските фермери остават жизнеспособни. 

Ситуацията се влошава вече не само в съседните на Украйна страни, но и в целия ЕС. Сега виждаме, че цените на царевицата, пшеницата, пилешкото месо във Франция, Белгия, Германия, Австрия, Холандия също падат. Европейската комисия направи предложение за подновяване на споразумението за либерализация на търговията, въвеждайки някои ограничения, но смятаме, че това не е достатъчно.

Това, което се предлага, е Европа да не може да внася повече от средния внос, идващ от Украйна за 2022-23 г. Но ние смятаме, че това е твърде много. Това, което искаме, е да се вземат за база средните обеми за 2021-22 г.

План за намаляване на употребата на ПРЗ, съобразен с различните култури и вредители

Разбираме, че малко по малко ще трябва да се опитаме да намалим употребата на химически пестициди възможно най-много. Но ние сме на световния пазар и се конкурираме с фермери от САЩ, Южна Америка, от цял ​​свят. Трябва да вземем предвид, че те следват много по-ниски изисквания. 

Така че предложението на Европейската комисия за намаляване на употребата на химически пестициди с 50% до 2030 г. просто не беше реалистично. То не се основаваше на наистина добра оценка на въздействието от последствията. Това, което искаме, е план, който да бъде съобразен с различните култури и вредители. Само ако имаме нехимическа алтернатива, го правим. Затова се нуждаем от повече време и реалистично предложение.

Събитието се проведе под патронажа на Министерство на земеделието и храните, с генералната подкрепа на Агрополихим, институционалната подкрепа на Европейската инвестиционна банка, както и с подкрепата на BASF, Банка ДСК, HL-TopMix, „Филип Морис България”, САТНЕТ, YARA, Green Ground, Бова Кар – BMW дилър, Domaine Boyar с вината от серията Korten Natura от бутикова изба „Кортен“ и САПИ.