В своя естествен и инвазивен ареал азиатският стършел (V. velutina nigrithorax) активно ловува медоносни пчели, нанасяйки вреди на пчеларството.

Пчелари се обединяват в търсене на директен пазар

Това насекомо влияе негативно на екосистемите, тъй като намалява количеството на пчелите. Освен това, гнездейки в градските райони, азиатският стършел, който е известен със своето агресивно поведение, често напада и хора, пише eurekalert.org.

От момента на своята случайна поява във Франция преди шестнадесет години това жилещо насекомо показва бързо разпространение из Стария континент. В неотдавнашно изследване френски учени, ръководени от проф. Франк Куршан, се опитаха да оценят на каква сума ще възлизат разходите за контролиране на нашествието на азиатския стършел. Изводите бяха публикувани в специализираното издание NeoBiota.

Нахлуването на азиатския стършел през 2004 г. във Франция, когато той случайно е внесен от Китай, доведе до бързото му разпространение. Той се колонизира в голяма част от страната с приблизителна скорост 60-80 км на година.

Стършелът след това се появи и в други европейски страни: в Испания през 2010 г., в Португалия и Белгия през 2011 г., в Италия през 2012 г., в Германия – през 2014 г. и във Великобритания през 2016 г.

Тези данни показват, че азиатският стършел се разпространява в цяла Европа все по-бързо с всяка изминала година, дори в региони, които имат по-неблагоприятен климат.

В момента контролът върху нашествието на насекомото основно се осъществява с помощта на унищожаване на гнездата и ловене чрез примамки, но нито един от тези методи не е достатъчен за пълното елиминиране на неприятеля.

За да продължи нататък борбата срещу разпространението на опасния вредител, необходимо е да се оценят икономическите разходи. Те се делят основно на три категории: за предотвратяване на нашествието, борба с нашествието и загуби, причинени от нашествието.

ВИЖТЕ НАЙ-ВАЖНИТЕ НОВИНИ

Стойността на борбата с азиатския стършел представлява разходите за унищожаването на гнездата. За да се конкретизират, изследователската група е изучила информация, предоставена от компаниите, предлагащи услуги за унищожаване на гнезда, и е моделирала потенциалното разпределение на инвазивното насекомо.

Както показват разчетите, в момента годишните разходи за ликвидация ще възлизат на 11,9 млн. евро за Франция, 9 млн. евро за Италия и 8,6 млн. евро за Великобритания.

От 2006 до 2015 г. във Франция са изплатени 23 млн. евро за отстраняване на гнездата на азиатския стършел. Ако тенденцията към ръст на популацията продължи, очакваме, че годишната стойност на разходите за ликвидиране на гнездата ще достигнат 11,9 млн. евро, казва проф. Франк Куршан.

В Япония и Южна Корея, където този вид отдавна се наблюдава, общата годишна стойност на тези разходи възлиза на 19,5 млн. евро и 11,9 млн. евро съответно.

До този момент унищожаването на гнездата е най-ефективният начин за борба с нашествието. Той обаче не е достатъчен, тъй като практиката показва, че мярката успява да установи само 30-40% от гнездата. В заключение учените призовават към по-активни стъпки и изследвания, свързани с инвазията на V. velutina nigrithorax.

Предвид факта, че страни като САЩ, Австралия, Турция и Аржентина предлагат благоприятен климат за развитието на този вид, те са в опасност, предупреждават експертите.  

 

ВИЖТЕ ОЩЕ

Пчелар: След този ужас хората ще се връщат в селата

Агроиновации: Цифрово прогнозиране на поведението на пчелни семейства

От другата страна: Отговорът на пчеларите за пръсканията