Абсолютно съм убеден, че след всички тези ужаси, които преживяваме с коронавируса сега, хората ще започнат да се връщат по селата. Интересът към аграрния сектор ще става още по-голям. Аз самият съм силно привлечен от това бягство, споделя журналистът пчелар Цветан Томчев.

Пуснаха нова бланка за минаване през блокадите на градовете

В своята професионална биография като фоторепортер Цветан има безброй талантливи снимки, няколко изложби, книги и филмови продукции. С пчелите се среща преди години, когато започва да стопанисва наследствен имот от дядо си в ловешкото село Изворче.

Този свят е съвсем различен от градския. От всичко там най-голям интерес в него будят пчелните семейства. Цветан Томчев решава, че ще се занимава професионално с тях като отговорен стопанин и се регистрира като земеделски производител. Започва да учи занаята преди няколко години, но все още се смята за начинаещ.

"Стартирах с 20 пчелни семейства. Даже подадох документи за участие в Пчеларската програма за още 20 пчелни семейства и за една центрофуга. Всичко беше добре до момента, когато започнаха извънредните мерки срещу коронавируса. Изплаших се, че с тези ограничения няма да мога да пътувам. И понеже няма абсолютно никой, който да ми помага, спрях участието си в Пчеларската програма", обясни Цветан.

В този вид пчелинът му съществува само от една година. Преди това като прохождащ стопанин е имал само три-четири кошера, колкото да проходи в отглеждането на пчелите. Така се запознава със своя ментор, един от големите пчелари у нас – Илия Павлов от плевенското село Ралево, Плевенско.

"Ако ми потръгне, много да ми хареса и да увлека хора да ми помагат, може да разширя пчелина. Засега се изплаших. Миналия месец сам-самичък прегледах всичките 20 кошера и понеже нямах много време, така се изтощих, че след това ме хвана грип, десет дена бях с антибиотици. Без температура, но с кашлица. Казах си: дано това да ми е било коронавирусът и да съм го изкарал", споделя пчеларят.

Заповедта на министъра на здравеопазването за ограничаване на движението извън градовете в края на миналата седмица го заварва на пчелина.

ВИЖТЕ ВАЖНИТЕ НОВИНИ

"Трябваше да сложа лентички против акар и да добавя в магазините рамки за градене, защото не знам дали през следващия един месец ще бъда допуснат да отида до там. Всичко, както си намислих, точно така стана. Там аз бях в абсолютна изолация в продължение на три дни – от петък до неделя", спомня си Цветан.

Той се отнася изключително сериозно към призивите за социална изолация. Има брат, възрастен баща и роднини, които живеят на десетина километра от пчелина, но не си е позволил да ги посети, защото вирусът е невидима заплаха.

"Аз седях за първи път в живота си три дни в абсолютна изолация", казва Цветан.

Съпругата му е лекар, директор на болница, и всеки ден е на фронта. Организира всекидневната работа с пациентите, това е професията й. Вкъщи вземат всички възможни предпазни мерки до такава степен, че се стараят да не докосват едни и същи предмети

На връщане от пчелина в София Цветан е преминал през проверка на контролно-пропускателния пункт при гара Яна. Това става миналата неделя, когато все още не се изискваха разпечатани декларации от сайта на МВР. Автомобилите със софийска регистрация са пропускани бързо да влязат в града.

"Нямаше проблеми. Може би видяха, че съм сам в колата. Не го приемам за някаква тежка проверка. Допускам, че тези служители са професионалисти, които умеят да преценяват степента на риска", каза Цветан. Но се тревожи как ще става движението през следващите седмици.

Добрата новина е, че неговите пчелни семейства са изкарали зимата добре, няма загуби. Кошерите са препълнени с пчели, а магазините - с пити с мед. 

"Против съветите на моя ментор г-н Илия Павлов си отмъкнах една пита, пълна догоре и запечатана с мед. Защото не знам с тази карантина кога пак ще мога да отида до пчелина. Не знам какво ще става. Хапнахме с жена ми и на дъщеря ми ще дам. Вкусен е, хубав е", казва Цветан.

Отличното презимуване на пчелите отдава на правилните грижи. През лятото третирал с проверени германски препарати, после купил добри храни. Сега тревогата му е как рязкото застудяване и късният мартенски сняг са се отразили на пчелните семейства.

"Надеждата ми е, че имат много храна вътре, щом и горе в магазините са качили. Те ще могат за тия три-четири дни застудяване да се греят, да изразходват енергия от това, което имат като запаси. Това ми е успокоението. Дано наистина да оцелеят пчеличките, дано природата да е милостива", споделя пчеларят. 

Очаква, че в продължение на две седмици може да не посещава пчелина. Но най-късно след месец непременно трябва да отиде пак, защото времето се стопля и всичко цъфти - треви, билки, дървета. Пчелните му семейства са много силни и навярно бързо ще изградят магазините. Затова предполага, че след месец е възможно да се наложи да сложа втори магазини. 

На своето удостоверение за земеделски производител сега Цветан гледа като на паспорт, който ще му позволява да излиза от София и да посещава пчелина си. В тези дни на стрес се чувства по-сигурен в селската къща, отколкото в градския апартамент, макар че и на село ще бъде пак сам в изолация.

ИЗПРАТЕТЕ НИ ВАШИ НОВИНИ

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Пчеларство: Кошерите се увеличават, но средният добив на мед пада

Полицията разкри нагла кражба на 12 пчелни кошера

Как се става пчелар с 427 евро?