Позициите на земеделските стопани и на пчеларите у нас по отношение на пръсканията за растителна защита продължават да са разнопосочни.

Производители призовават за умерено ограничаване на пръсканията

Земеделците настояват, че не могат да работят по тези мероприятия само нощем. А пчеларите се притесняват, че заложеният в Наредба 13 час за прекратяване - 10 часа сутринта, е късен за пускането на пчелите, особено в топло време.

Преди дни съобщихме, че Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) изрази протестна готовност, ако им се наложи да пръскат само нощем. Представихме ви и мнението на Георги Милев, член на Управителния съвет на НАЗ.

Въпреки разногласията обаче, има желание за диалог в много от стопаните. Агри.БГ се свърза с председателя на Плевенския пчеларски съюз доц. Юлиян Станчев, който сподели, че кооперацията в неговия район - плевенското село Върбица, е много коректна и имат добра комуникация.

Според доц. Станчев с повечето малки и средни земеделски стопани може да се работи в симбиоза, а проблемът у нас се корени в законодателството, което позволява окрупняване на земите в големи размери.

Доц. Юлиян Станчев: "Правилата се нарушават особено от големите производители, защото не могат да насмогнат с пръсканията. Коренът на проблема е, че българското земеделие се окрупни, направиха го свръхедро, такова, каквото го няма никъде по света. В Западна Европа средният размер на стопанството е 380 дка, в САЩ е 800 дка. Във Франция средният размер е 540 дка.

Пчеларство: До 30% загуба на пчелни семейства отчитат в бранша

Пчеларите са притеснени от масираната употреба на препарати за растителна защита, която пряко и косвено засяга пчелите.

Доц. Юлиян Станчев: "Предишни години имаше редица случаи на смесване на хербицид с инсектицид, това показаха анализите. Затова при нас в Северна България имаше много отравяния. Понеже с хербицид е разрешено да се пръска през целия ден, покрай него минава и инсектицидът.

А и някои пръскания не са необходими. Сега в момента тече едно пръскане с Тайфун, който е глифозат. Преди седмица са дисковали, няма никаква трева. Защо тогава пръскат с глифозат, който е за зелената част? Мисля, че прекаляват с хербицида.

Сега в царевица и слънчоглед много се пръска с глифозат. Получихме редица сигнали за това. А глифозатът предизвиква рак на кръвта. Поразява и сперматозоида на търтея. Въобще е доказано, че нарушава биомите на насекомите и на човека.

Глифозатът се използва и за доузряване на зърнените култури, което трябва да се преустанови.

Миналата година предложих на консултативния съвет по пчеларство да не се ползва глифозат за бързо узряване."

Пчелар за пръскането: По-добре наземно, отколкото авиационно

"Подпочвениите води също е възможно да са замърсени с глифозат, но у нас това не се изследва", подчертава доц. Станчев

Относно регламентирането на часовете за пръскане доц. Станчев споделя настояването на бранша тези дейности да се извършват през нощта.

Доц. Юлиян Станчев: "Ние предлагахме да се пръска сутрин до изгрев слънце, а не до 10 ч. През месец май пчелите сутрин в 6:00 часа излитат и до 10:00 часа са летели цели четири часа. Сега могат да се затварят пчелните семейства, но се получават писма, че по цял ден се пръска. Просто няма добра комуникация."

Председателят на Плевенския пчеларски съюз припомни, че всяка събота организират лекции за пчеларите, в които те могат да научат полезни практики, важна и актуална информация.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Солени глоби за кал по пътищата от земеделска техника

Разреден украински и китайски мед обезсърчава пчеларите

Подаването на заявления за Кампания 2020 - само по график