Италианското овощарство има нужда от модернизиране и то трябва да стане с оглед специфичните проблеми на места. В момента има много райони в Италия, в които производството се свива. Фермерите се отказват, тъй като стават неконкурентоспособни на бързо развиващия се пазар. Според някои експерти бъдещето е в електрическата овощна градина, в които ще има фотоволтаични панели и преобладаващата част от работата ще бъде извършвана от автономни роботи. Растенията ще бъдат наблюдавани чрез сензори и базиран на изкуствен интелект софтуер ще помага на фермера на полето, съобщава италианският сайт Agronotizie. 

Как двама братя се подготвят да поемат семейната ферма

Електрическата овощна градина ли е новата парадигма? На този въпрос бе потърсен отговор на конференция в Луго. 

Фотоволтаици и селско стопанство - възможно ли е съвместно съществуване?

Агроволтаиците са подход към устойчивото производство на електроенергия, който се основава на съвместното съществуване между селскостопански дейности и фотоволтаични панели. В овощната градина този подход се изразява в инсталирането на модули, окачени на няколко метра височина, способни да се накланят и въртят, за да улавят най-добре слънчевата светлина. Под панелите растенията трябва да се възползват от частичното покритие, предлагано от панелите, и да имат производство в съответствие с това на непокритите растения.

На хартия трябва да се създаде синергия между култивирането и фотоволтаиците, което трябва да доведе до стабилно, дори подобрено производство. В Италия, за да се получат средства, предвидени за развитие на агроволтаици, фермерите трябва да докажат, че те няма да засегнат селскостопанската дейност. Това е предизвикателство, на което засега няма еднозначен отговор, сочат изпитания по темата. В някои случаи се говори за свиване на производство с 30-40%, намаляването на качеството, както и съдържанието на захар например в овощни плодове. Същевременно учените установяват, че фотоволтаичните панели помагат за пестенето на вода и защитават културите от градушка. 

С други думи, съвместното съществуване на соларни панели и култури изисква задълбочаване на познанията върху генетиката и биологията на растенията и слънчевата светлина. В този ред на мисли италианците работят върху създаването на фотоволтаичните овощни градини, в които сензорите са способни да следят параметрите на околната среда и физиологичното състояние на растенията. Само по този начин е възможно да се сведе до минимум въздействието на засенчването. 

Развитието на агроволтаичните системи в овощарството предлага интересна възможност за електрификация на цялото оборудване и култивационни дейности. По принцип фермерите биха могли сами да произвеждат електричеството, необходимо за презареждане на електрически трактори, но хипотетично и на автономни роботи. 

Ако досега фермерите разчитаха на трактори с двигатели с вътрешно горене, чиято употреба е интензивна и рядка, с роботите се променя парадигмата, преминавайки към автономни решения, следователно независими от човешки надзор, които могат да работят непрекъснато на полето (след презареждане) и при ниска мощност. По време на полеви операции с нулево въглеродно въздействие тези роботи ще могат да събират данни, което позволява истинско 4.0 управление на овощната градина.



Вижте още:

Автономно стопанство във Врачанско успява да бъде енергийно и водно независимо

Успехът идва, когато повярваш, че можеш да се издържаш със земеделие