„Категоричното искане на нашия сектор е пресните плодове и зеленчуци да бъдат извадени от списъка на стоките с висок фискален риск. На този етап обаче Националната агенция за приходите не показва воля за промяна, което ние няма да приемем“, така Живка Гроздева, председател на Асоциацията на овощарите в България, коментира за Агри.БГ ситуацията в бранша в началото на 2024 година. 

Четете още: Отпада часът на доставката на плодове и зеленчуци с фискален риск

 

От 1 януари е в сила режим за задължително предварително деклариране на данни за превозите на стоки с висок фискален риск, повечето от които са земеделски стоки. В сряда в централата на приходната агенция се проведе среща на експертите от дирекция „Фискален контрол“ и заинтересованите страни. 

От списъка бяха извадени преработени продукти, колбаси, сирена консерви, брашна и други, но останаха пресните плодове и зеленчуци като най-рисковата група в България - това е просто несериозно“, категорична е Гроздева. 

Тя потвърди, че целият бранш иска контролът да бъде засилен. „Без изключение сме единодушни, че искаме контролът върху вносните стоки да бъде какъвто трябва, но досега не го е имало. За пореден път се измества фокусът там, където проблем няма“, казва Живка Гроздева. 

Не е тайна, че с вносните стоки създават трудности от много години - качество, цена, на която влизат в България, изрядност на документите и т.н. Според производителят на плодове е важно какво ядем като качество, „защото не веднъж сме чували за наличие на пестициди над допустимото и други подобни проблеми, свързани с качеството на вносната стока“. 
„От друга страна, за да защитим интересите на нашите производители, ние трябва да се интересуваме от стоката, която влиза у нас от трети страни - на каква стойност се фактурира, с какви документи се придружава, какво се случва с ДДС при нея“, казва още тя. 
Нейното мнение е, че „в последните 7-8 години няма никаква воля да се разреши този въпрос, не се направиха никакви постъпки в тази посока, а в същото време се появява тази наредба". 

За Живка Гроздева най-големият проблем е, че наредбата възниква от чисто теоретичното разбиране на Министерството на финансите и на Националната агенция за приходите за движението на плодовете и зеленчуците. Подготвена е без да е обменена информация и данни с браншовите организации в сектора. 

Нейното притеснение е свързано и с факта, че наредбата не е подкрепена с мотивация към нея. „Знаем само, че искат да изсветлят сектора, но как ще стане това не е известно. Виждаме, че наредбата се цели в товароносимост на превозното средство, в определена стойност на стоката, която е над 5 000 лева. Аз твърдя, че има измами и то в немалка степен и при стоки, които са под 5 000 лева“, категорична е Гроздева. 

Какво предстои в сезона на беритбата?

Стопанинът, който ще натовари камион с плодове, например череши през лятото, ще трябва да има компютър и принтер в овощната градина, достъп до мрежа, както и кантар. „Това е сериозно оборудване, което се изисква от нас. Наистина ли от Министерство на финансите очакват от обикновения земеделски производител, който се занимава само с производство, да разполага с такова оборудване“, пита риторично Гроздева. 
От думите и става ясно, че се изисква голям обем информация - кога ще тръгне и кога ще пристигне камионът, името на шофьора, къде ще разтовари и т.н. „Това не е транспортна фирма, а човек, който има само една овощна градина“, напомня още тя. 

Една от най-големите трудности е свързана с попълването на документите в системата, защото стоката не е изтеглена. В момента се намираме в мъртвия сезон за производството на плодове и зеленчуци. „Какво ще се случи, когато всички производители на плодове в България започнат да реколтират, което у нас се прави активно от май до септември. Това ще бъдат десетки хиляди производители, които ще берат и продават, прекупвачът по веригата също ще препродава. Говорим за утежняване на работата на всички по веригата. Най-вероятно просто ще спре работата и от това ще пострадат земеделските производители, които няма да знаят какво да правят“, казва още председателят на Асоциацията на овощарите в България. 

Според нея вероятно ще се получи шок в целия процес на придвижване на пресните плодове и зеленчуци. Тя споделя, че в производство на плодове и зеленчуци в европейските страни, няма такъв специален уведомителен режим. 

Ще продължим да търсим диалог и няма да се примирим с това допълнително административно бреме, което се стоварва върху нас и нашите служители. До 22 януари ще напишем исканията си за промяна на наредбата. Контрол трябва да има там където има нужда, а не където вече има такъв. Искаме да имаме възможност да работим и да произвеждаме“, категорична е Живка Гроздева.