На 26 юни, петък, в Ивайловград ще се проведе среща между експерти от МЗХГ и ДФЗ и местни биопроизводители. Организатор е Българска асоциация „Биопродукти“ (БАБ), а събитието е част от ежегодната кампания за популяризиране на биологичното производство в България.

„Приказка“ без край: Липса на пазар мъчи биостопаните

Началото ще бъде дадено в 11:00 часа във фоайето на Детски комплекс Ивайловград. Освен разяснителна кампания относно различни аспекти на биопроизводството в България, присъстващите ще имат възможност да задават и своите конкретни въпроси към експертите.

БАБ цитира данни на Евростат, според които за последните 7 години площите за биоземеделие в рамките на ЕС са скочили с над 35 %. Сред държавите членки с най-голям дял на биоземеделието са Австрия (23,4%) от общата използвана земеделска площ, Естония (19,6%) и Швеция (19,2%). 

„Когато в Европа се говори за Зелена сделка, а в Европарламента се готвят да гласуват 25% биологични площи в рамките на общността до 2030 г., е някак обидно слънчева България да е с едва 4–5% биопроизводство“, коментира председателят на БАБ Албена Симеонова. 
 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Биопроизводство: Кампания 2020 за някои е провалена

Къде са резултатите от проверките в биопроизводството?

Колко био са биохраните на пазара?