"Въпреки настояването на Българска Асоциация Биопродукти (БАБ) с няколко писма към МЗХГ за удължаване на срока по приключване на заявленията по био мерки 10 и 11, оттам не искат и да чуят за това", се казва прессъобщение от асоциацията.

Кампания 2020: Посочете един имот и приключете заявлението, за да успеете в срок!

Междувременно последният възможен ден за регистрация изтича днес и остават единствено надеждите максимален брой хора да успеят просто да се доберат до общинските служби и да посочат „нещо“, а после ще редактират, сподели Албена Симеонова, председател на БАБ, пред Агри.БГ.

Албена Симеонова: „Няма да удължат срока и това е. Проблемът е, че много късно отвориха мярка 11 и колегите физически не успяха да се впишат в този много кратък срок. Не виждам аргументирано основание да не се удължи срокът с една седмица. Вината за забавянето не е наша! Това звучи просто като на инат. Всички в момента чертаят, други пък ще се откажат. Защо трябваше да се случи така?“

По данни на министерството, получени от БАБ, 400 души не са се регистрирали все още. Общият брой на биопроизводителите у нас е около 3000.

Изглежда все по-невъзможно всички фермери да успеят да подадат своите заявления за Камания 2020.

Албена Симеонва: „Въпреки призивите просто да се посочи днес нещо, за да се приеме заявлението, оказва се, че и това е невъзможно за някои случаи. Дават им на колегите часове за регистрация на 21 май, 25 май от поземлените комисии, а това са часове, които влизат вече в срока за поправки. Комисиите работят ежедневно, но физически няма да приемат такъв обем заявители. Има по 20-30 души и с конвенционално земеделие. Мен лично ме връщат 7-8 пъти.“

В общинските служби, където са малко биоземеделците няма да има проблем, съобщи председателят на БАБ, но в общините, където броят им е голям, вече има сериозно струпване и на места ескалация на напрежението.

Албена Симеонова: "В Харманли, в Хасково е имало физическа разправа за това кой е наред. Имаме данни за счупени прозорци, изнервени хора. За съжаление тазгодишната кампания за много производители ще се окаже провал."
 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Животновъди, ето какво трябва да знаете за подмярка 5.1

Случаят с изтровените пчели отива в прокуратурата

БАБХ: Два акта и едно предписание за стопанката на кравите в Тополово