Американският стартъп Pyka е разработил безпилотно устройство, което е способно да обработва 40 ха за час, пише Aggeek.

Състезание за агро стартъпи дава до 25 000 евро

За разлика от повечето съвременни дронове, които не могат да носят голямо количество пестициди, този е способен да пръска обработваеми площи с голям обем химически вещества за кратък срок.

Устройството има нужда от равен участък с дължина от едва 45 метра. Така отпада необходимостта от аеродрум.

На оператора от време на време ще му се налага да сменя батерията, а всичко останало – определянето на маршрута и вземането на спешни решения, се осъществява от бордови компютър.

Преимущества на технологията

1. Автономният контролер на полета позволява на оператора безопасно да управлява дрона от земята. Устройството лети близо до повърхността, като избягва препятствията по време на движението си.

2. Архитектурата му позволява на компютъра едновременно да обменя данни с над 30 датчика по време на изпълнение и на най-сложните алгоритми за планиране на пътя му.

3. Благодарение на бордовите датчици дронът пръска с пестициди по точно определен контур, дори при пориви на вятъра. Като резултат се намалява количеството на разходваните вещества на хектар.

4. Безпилотният апарат използва по-малко енергия от електромобил. Той е снабден с резервни литиево-полимерни акумулаторни батерии.

ВИЖТЕ НАЙ-ВАЖНИТЕ НОВИНИ

Автономно управление на полета

Работата на дрона се базира на съвременно 3D въздушно картографиране и оптимизирано планиране на маршрута. Безпилотното устройство „знае“ къде са препятствията и може да ги заобиколи. Всеки аспект от мисията му – излитане, полет и кацане, се осъществява автономно. Наземните оператори само задават параметри, а софтуерът прави всичко останало.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ

Агроиновации: Цифрови камери следят теглото на животните

Агроиновации: Цифрово прогнозиране на поведението на пчелни семейства

Агроиновации: Шанс за летящ старт със 7 програми за България 

Новите технологии в селското стопанство следете и на cap4us.agri.bg.