Прием на заявления по седем програми обявиха от Европейския институт за иновации и технологии в храните (EIT Food) и Институт за агростратегии и иновации – ЕIT Food Хъб България. Представяме ви ги в  брой 142 на рубриката „Агроиновации“, която Агри.БГ реализира със съдействието на Институт за агростратегии и иновации.

Агроиновации: Цифровизация на земеделската техника на малки стопанства

По програмите на EIT Food могат да се възползват български студенти със степен бакалавър или магистър (максимум до 2 години от дипломирането), както и докторанти, научни работници, държавна администрация, предприемачи, стартъпи и всички заинтересовани и работещи в агро-хранителната индустрия. 

EIT Food Jumpstarter е преакселераторска програма за обучение, чрез която най-добрите бизнес идеи могат да спечелят награди до 10 000 евро. Jumpstarter е една от най-широкообхватните междусекторни програми, предназначена за иноватори в ранен етап от развитието на своите идеи, които искат да получат насоки и начален тласък за своя бизнес. Срокът за кандидатстване изтича на 15 март 2020 г.

EIT Food RIS Consumer Engagement Labs е програма, по която могат да кандидатстват консорциуми, които трябва да включват 3 организации от България – научна организация, производител/търговец на храни и стартъп компания. По тази програма в съвместни сесии потребители, с фокус върху тези над 65 години, ще се разработват нови хранителни продукти, които впоследствие да бъдат предложени на пазара от местни компании. Заплащането е в размер на до 8000 евро за научната организация, до 6000 евро за производителя/търговеца на храни и до 6 хил. евро за стартъп компанията. Срокът за кандидатстване е 15:00 часа на 20 март 2020 г.

EIT Food Академия „Government Executive“ е двудневно практическо обучение за служители в държавната администрация. Покриват се разходи за пътни и нощувки до 1000 евро. Срокът за кандидатстване е 20 март 2020 г.

EIT Food RIS Fellowships  дава възможност за студенти със степен бакалавър или магистър (максимум до 2 години от дипломирането), както и докторанти да спечелят от 3- до 6-месечни платени стажове в едни от най-големите агро-хранителни компании в Европа. Заплащането е в размер на 1350 евро/месец за Fellowship – програмата, насочена към студенти, и 2000 евро/месец за Talents – програмата, насочена към докторанти. Срокът за кандидатстване е 31 март 2020 г. 

EIT Food RIS Innovation Prizes е едно от най-големите състезания за стартъпи в агро-хранителната сфера в Южна и Източна Европа. Състезанието е в два кръга, като наградите за първи кръг са до 5000 евро, а за втори кръг – до 25 000 евро. Срокът  за кандидатстване е 19 април 2020 г. 

EIT Food Test Farms е програма, която да свърже агротехнологични стартъпи (TRL5 и TRL6) с фермери. Тя дава възможност на стартъпите да тестват своите решения на полето, за валидиране на функционалността и подкрепа за комерсиализацията на идеята. Покриват се разходите за пътуване и провеждане на тестовете до 3000 евро. Срокът за кандидатстване е 21 април 2020 г.

EIT Food Legal and Accounting Support  предоставя правна и счетоводна подкрепа за стартиращи предприятия в ранен етап, в размер на до 2500 евро. Сроковете за кандидатстване са по график до 30 септември 2020 г., като в момента тече приемът от 1 март до 30 април.

Кандидатстването по всички програми става през апликационни форми на портала на EIT Food – www.eitfood.eu. 

Информация за програмите и условия за допустимост на кандидатите са налични на интернет страницата на Институт за агростратегии и иновации – www.agroinnovations.bg.

Накратко за EIT FOOD
EIT Food е паневропейско партньорство с ориентиран към потребителите подход, който има за цел да подпомогне иноватори, предприемачи и студенти да разработват и развиват решения на предизвикателства, пред които е изправено обществото в световен мащаб, да ускорят развитието и внедряването на иновациите, да създават работни места и кариери и в крайна сметка да повишат конкурентоспособността на Европа. Като една от най-мащабните световни инициативи, свързани с храните, EIT Food иска Европа да поведе една глобална революция в производството и иновациите при храните. Целта на EIT Food e да промени начина, по който нашата храна се произвежда, доставя, консумира и рециклира, и да създаде стабилен във времето и ефективен хранителен сектор, подкрепящ една устойчива и кръгова биоикономика.

EIT Food е част от Европейския институт за иновации и технологии EIT и в своите действия прилага Регионалната иновационна схема (RIS) на EIT. RIS е обединяващата схема на EIT общността, която има за цел да допринесе за подсилването на иновациите в европейските държави и региони, които принадлежат на групата на „скромните и умерени“ иноватори според разпределението, посочено в European Innovation Scoreboar.

Брой 142 на рубриката „Агроиновации“, която Агри.БГ реализира със съдействието на Институт за агростратегии и иновации, е разработена по материали на Европейския институт за иновации и технологии в храните (EIT Food) и e предоставена като част от информационната кампания „Иновациите – винаги на мода!“.
 

Следете темата и на cap4us.agri.bg.