Засилени проверки по граничните пунктове, проследяване с дронове, GPS нашийници за диви свине, хора с бели костюми пръскат с отровни вещества. Тазгодишният План за справяне с африканската чума по свинете (АЧС) е вече публикуван на страницата на Министерството на земеделието.

Чумата струва на данъкоплатеца 35 млн. евро

„Да, този план е амбициозен и преди всичко е много конкретно разписан със задължения на всяка една от страните в този процес. Той трябва да ограничи щетите от АЧС“, коментира земеделският министър Десислава Танева за Агри.БГ. 

Планът вече е приет на ниво Министерски съвет. Изпратен е на Областните епизоотични комисии, така че на практика се работи по него.

„Всяка една от заинтересованите страни изпълнява своите задължения в рамките на своето бюджетиране. Дроновете са допълнителни, те ще се бюджетират от редовния бюджет, който е гласуван по повод издръжката и капиталовите разходи на МЗХГ и неговите структури“, уточни министър Танева. 

КАКВО ТОЧНО ПРЕДВИЖДА ПЛАНЪТ?

Документът за борба със заразата е разгърнат мащабно и включва десетки органи и институции в обща стратегия за овладяване на опасното заболяване на всички нива - от фермата до защитата на държавните граници.

"За много кратък период през 2019 г. заболяването нанесе тежки щети на промишленото свиневъдство в България, като в сектора бяха засегнати над 151 676 бр. свине и въпреки предприетите мерки до момента епизоотичната обстановка в началото на 2020 г. отново рязко се влоши с нови огнища при домашни свине", обосновават се експертите, подготвили предложението.

Планът предвижда въвеждане на засилени мерки за сигурност на всички Гранични контролно-пропускателни пунктове (ГКПП), като ще се проверяват не само внасяните и изнасяни животни и пратки с месо, но и личният багаж на пътниците за нерегламентирани хранителни продукти, които съдържат свинско.

Съвместно с Румъния ще се проведат дезинфекционни действия по цялото поречие на река Дунав, граничещо с България. Обучени екипи на местните общини на пет пъти ще обработят и срещу комари и техните ларви. Пръскането е предвидено за март тази година.

Засилен контрол на фермите и комплексите, в които се отглеждат свине и особено от породата източно-балканска свиня ще бъде прилаган през цялата година. Ще се наблюдават и всички свързани дейности, като транспорт на животни, търговия, преработка и продажба на месни продукти.

За преброяване и проследяване на дивите свине ще бъдат закупени дронове и GPS нашийници. Ще се провери и ремонтира оградата при българо-румънската граница, а ловните дружинки ще бъдат организирани за отстрел на животните.

Заради болестта се налага и промяна в редица нормативни документи. 

В този списък попадат Законът за ветеринарномедицинската дейност, Законът за лова и опазване на дивеча, Наредбата за условията и реда за разходване на средствата за покриване на разходите, свързани с епизоотичните рискове, Наредба 44 от 2006 г. за ветеринарномедицинските изисквания към животновъдните обекти, Наредба № 22 от 2006 г. за обезвреждане на странични животински продукти.

Активна информационна кампания и тренинги ще съпътстват специалните мерки за контрол върху чумата. Работещи в свиневъдството, ветеринарни лекари, ловци и свързаните с обезопасяването на заразените животни специалисти ще бъдат  обучавани как да прилагат правилата за биосигурност.

Листовки, плакати, стикери, видео клипове ще бъдат разпространявани по летища, гранични контролно-пропусквателни пунктове, национални и природни паркове, места за туризъм, социални мрежи и медии, за да информират населението за опасността от АЧС.

СИТУАЦИЯТА В МОМЕНТА

На територията на цялата страна сега е забранено свободното пасищно отглеждане на домашни прасета. Това може да става само в изолирани от външната среда затворени помещения.

Забранени са също пазарите и изложбите за тези животни. Текат засилени проверки и мерки за контрол в стопанствата и в заразените райони.

От БАБХ вече удължиха разрешения период за лов на диви свине, за да се намали популацията им и да се ограничи разпространението на болестта.

Африканската чума по свинете разтърси световната индустрия за производство и търговия със свинско месо. Заболяването доведе до унищожаване на почти една четвърт от прасетата на планетата.

Тръгнала от единични ферми в Русия и Източна Европа, заразата придоби размерите на епидемия, достигайки Китай - най-големият производител и потребител на свинско в света. Недостигът на месо вдигна цените му, като те повлякоха след себе си и цените на пилешкото, телешкото и агнешкото.

Международните експерти са категорични, че без ваксина няма надежда вирусът да бъде овладян. До този момент няма такава, която да е одобрена за употреба, но вече се появиха обещаващи разработки, които на етап проучвания се оказват 100% ефективни.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Чумата ликвидира още две свинеферми във Варненско

Нови случаи на АЧС при диви свине в 16 области в страната

Свиневъд: Високите изкупни цени не компенсират разходите за биосигурност