Внедряването на технологии в свиневъдните стопанствата може да се подобри чрез подпомагане на фермерите да идентифицират оптималните производствени процеси. 

Агроиновации: Цифрово прогнозиране на поведението на пчелни семейства

Върху тази тема се фокусира работата на Пилотен иновативен експеримент по проекта SmartAgriHubs, който се изпълнява в Швеция от Регионалния клъстер „Скандинавия“. Това е темата на брой 144 на рубриката „Агроиновации“, която Агри.БГ реализира със съдействието на Институт за агростратегии и иновации.

Цифровите технологии предлагат големи възможности да се подобри ефективността на селското стопанство и използването на ресурсите, като същевременно се намали неговото въздействие върху околната среда. 

Този пилотен експеримент в Швеция преодолява пропастта между фермери и разработчици, като засилва внедряването на технологии на ниво стопанство. Той търси възможности и за бързо внедряване на инструменти, с които да се повиши биосигурността на свиневъдните обекти.

Участващите страни получават подкрепа при идентифициране на услуги с ориентиран към потребителите подход. Така те могат да оптимизират производствените си процеси. Друг приоритет на проекта е прилагането на съответните данни в системата за управление на фермите.

Експериментът се фокусира върху технологиите, насочени към устойчив ръст на животновъдството и производството на фуражи. Търсят се решения за цифрови камери с висока резолюция, които дават последователни и точни резултати за автоматично претегляне на животните. 

Акцентира се и върху цифрова модернизация на съществуващите машини и инструменти за прецизно животновъдство. 

Брой 144 на рубриката „Агроиновации“, която Агри.БГ реализира със съдействието на Институт за агростратегии и иновации, е разработена по материали на SmartAgriHubs и e предоставена като част от информационната кампания „Иновациите – винаги на мода!“.

Следете темата и на cap4us.agri.bg.