Горещата вълна, която "заля" Европа и САЩ е основната причина за нарастващите цени на зърното.

Питаме ви: Планирате ли да прилагате някоя от Екосхемите?

В същото време с повишаването на температурите спадат прогнозите за новата реколта. Поредното запъване на Русия за удължаването на Черноморското споразумение за зърното също притеснява пазарите.

Цените на зърното рязко се покачиха в средата на миналата седмица. Пшеницата достигна до най-високото си ниво на фючърсния пазар от средата на април и е на границата от около 250 евро/т. Цените на царевицата също отбелязаха ръст до най-високо си ниво от април и достигнаха 247 евро/т. 

Горещата вълна бута цените нагоре

Старт на поскъпването даде горещата вълна в Европа и бързото покачване на цените в Щатите. Прогнозите за времето потвърждават продължителна суша в основните региони на отглеждане на царевица и пролетна пшеница в Щатите. 

В САЩ цената ФОБ на хлебната пшеница се повиши с 26 долара до 291 долара/т. Във Франция има увеличение с 12 евро до 247 евро/т. В Украйна и Русия цената се запазва на нивата си от миналата седмица – 240 долара/т.

Движението при царевицата е възходящо – в САЩ цената нарасна с 13долара до 283 долара/т, във Франция има поскъпване с 13.25 евро до 247.75 евро/т, а Русия запазва цената от миналата седмица – 228 долара/т, съобщават от Софийската стокова борса. Рапицата на Euronext се котира на 443.25 евро/т.
В подкръг „Зърно“ на ССБ цената „купува“ на хлебна пшеница през изминалите седем дни е 410 – 420 лв./т, докато цената „продава“ остава висока – 657 лв./т. Анонсите за покупка на фуражна пшеница са на 320 лв./т. Царевицата се предлага в диапазон от 370 – 390 лв./т, а маслодаен слънчоглед – от 730 до 750 лв./т. Всички цени са без ДДС.

Черноморската сделка отново виси на косъм

Напоследък зачестиха многократните заплахи от Русия, че сделката за износ на зърно през Черно море не може да бъде удължена след средата на юли. Москва така или иначе отлага проверките на украинските кораби със зърно от май, което доведе до забавяне на украинския износ. Очевидно иска да наложи облекчаване на предполагаемите санкции срещу износа на селскостопански продукти и торове. На заден план вероятно стои и намерението да се елиминира нежелан конкурент на световния пазар на зърно. 

Запитан за бъдещето на зърнената сделка миналата седмица, руският външен министър Сергей Лавров каза, че украинската част от зърнената сделка е превърната в търговски проект и само около 3% от зърното ще отиде в най-бедните страни.   

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш изрази разочарование от изпълнението на сделката за зърно между Русия и Украйна, постигната с посредничеството на ООН и Турция. Корабите се проверяват по-бавно, така че по-малко зърно достига до получателите. Гутериш призова всички участници незабавно да ускорят оформянето на износа, за да се поддържа глобалната сигурност на доставките.