В петък Русия официално обяви новите си експортни мита. Плаващите мита върху износа на руското зърно са в сила от 2 юни 2021 г., а Министерството на земеделието определя техния размер всяка седмица.

Питаме ви: Планирате ли да прилагате някоя от Екосхемите?

Така, за периода от 28 юни до 4 юли 2023 г. митото върху износа на пшеница от Русия ще бъде 2473,3 рубли (29,21 долара) за тон, а това за царевица - 937,8 рубли (11,08 долара) за тон. За ечемика митото продължава да бъде нулево.

Ставката на експортното мито за пшеница е изчислена при индикативна цена от 244,4 долара за тон, за ечемик - при цена от 177,9 долара за тон, а за царевица - 204,9 долара за тон.

Темата за руския износ продължава да бъде критична в разговорите с представители на ООН, за продължаване на черноморския коридор. Миналата седмица, попитан за бъдещето на споразумението, Сергей Лавров каза, че украинската част от сделката е превърната в търговски проект, като едва 3% от зърното отива към най-бедните страни. 

„Освен това ситуацията с частта от пакетното споразумение за руските торове и храни изобщо не е напреднала“, завърши той.

В същото време, аграрните министри на Унгария и Полша разработват предложение за разширяване на черноморската сделка, чрез добавяне на повече морски маршрути към нея.

Усилията на Унгария и Полша по този въпрос се дължат на факта, че тези страни се използват като основни транзитни центрове за украински селскостопански продукти, транспортирани по суша. Голяма част от тези доставки не достигат до предназначението и попадат на централноевропейските пазари, където се продават на дъмпингови цени, което нанася щети на местното селско стопанство.

Унгарският министър Ищван Наги сподели, че „лентите на солидарност – наземни маршрути за транспортиране на украинско зърно през Централна Европа – не са успели да изпълнят предвидената си цел, тъй като зърното не излиза извън съседните на Украйна страни“.
„Новото ни предложение ще помогне да се намали тежестта върху сухопътните маршрути и да се облекчи натискът върху вътрешните пазари на ЕС“, добави Наги.

За да бъдете 100% информирани за зърнените пазари и да получавате актуална информация директно по имейл, направете безплатна регистрация в Агринайзър сега!