Федералният министър на земеделието Джулия Кльокнер представи критериите, на които трябва да отговарят животновъдите, за да получат правото на държавен етикет за хуманно отношение. Първоначално той ще се поставя само върху свинското месо, пише порталът zeit.de.
 
Степените на етикета са три в зависимост от покритите критерии. Сред тях са повече пространство, задължителна упойка при кастрация, по-дълъг период на кърмене, повече фураж и възможности за игра на животните.
 
След изчистване на законовата рамка през тази година, първите партиди месо с новия етикет ще излязат на пазара в началото на 2020 г., обяснява Кльокнер. В момента такива държавни етикети за хуманно отношение има в още две страни – Дания и Холандия.
 
Вероятно новото етикиране ще доведе до по-големи разходи за стопаните, които според Кльокнер ще бъдат в рамките на 10–12 евро на животно. Предполага се, че те ще бъдат компенсирани от по-високите цени на месото
 
 
Статистиката сочи, че над 80% от потребители искат повече хуманно отношение към животните. Друг е въпросът доколко те са склонни да платят повече в магазина. 
 
В момента големите хранителни вериги в Германия вече използват свое обозначение за хуманно отношение. Но от април те искат да въведат единен етикет
 
Федералното министерство на земеделието предвижда държавна помощ за животновъдните ферми, които искат да се възползват от новия държавен етикет. Въвеждането му е свързано и с информационна кампания, която се изчислява на 70 млн. евро. Те вече са заделени от държавния бюджет. 
 
Критиците призовават за задължително етикиране за хуманно отношение и обвиняват Кльокнер в недостатъчно строги критерии.