Много по-ниски добиви от царевица тази година. Това е масово споделяно мнение в социалните мрежи от родни зърнопроизводители. От различни точки на страната се съобщава за количества ожъната продукция в широк диапазон.

Събрахме част от "За" и "Против" мненията за протеста на зърнопроизводителите

Последните официални данни подкрепят думите на фермерите. Засега средните добиви от културата у нас са спаднали с близо 16% на годишна база, достигайки 484 кг/дка, сочи статистика на агроминистерството.

По-слаба реколта се очакваше още в средата на лятото, когато особено в Северна България имаше продължително засушаване. Фермери съобщиха за изсъхнали цели масиви във Врачанско и Плевенско. През август и стопани от Добруджа проплакаха, че царевицата е изгоряла от високите температури и липсата на влага.

С днешна дата земеделец от село Професор Иширково припомня, че от 24 май досега не е валяло в района, царевицата е в лошо състояние, а продукцията е слаба. Фермер от Бяла споделя за добиви от 623 кг/дка, но от Русе и Свищов се посочват количества не по-големи от 300 - 400 кг/дка.

За 900 кг/дка съобщава зърнопроизводител от Кнежа. В същото време от района на Козлодуй земеделец пише, че не е имал по-лоша реколта през годините досега.

Жътвата на царевица в страната се движи засега с ускорени темпове. Дали добивите ще се увеличат в хода на кампанията, предстои да видим. Европейските агенции вече обявиха, че очакват най-слабата реколта от царевица от години насам заради сериозната суша, ударила водещи страни производителки като Франция, Унгария и Румъния. Експертите заявяват, че това ще доведе до  последваща нужда от увеличен внос в Европейския съюз.