Високите температури и липсата на валежи със стопанско значение в равнинните части на Северозападна България причиняват сериозни щети на стопаните. Най-сериозно е положението в общините Мизия, Оряхово и Бяла Слатина, установи проверка на Агри.БГ на място.

Гласувайте: Какво очаквате от служебния земеделски министър?

„Моята царевица е напълно изсъхнала. Листата на растенията изглеждат така, както би трябвало да са през септември. Те изгоряха още във втората половина на юли. Нямаше как да очаквам реколта“, обяснява стопанинът Красимир Каменов, който ни показва масива.

Валежи със стопанско значение в равнината на този регион не са падали от края на пролетта.

„Имах надежди за тази година, защото сезонът тръгна добре. Имаше достатъчно подпочвена влага, въпреки че и снегът никакъв го нямаше през зимата. Когато обработвах масива и сеехме, въобще не съм мислил, че ще стане така. Растенията тръгнаха добре, но после се засуши и листата започнаха да се завиват. Проблемът дори надхвърли негативните ми очаквания. Няма какво да прибера от тук освен стръковете, но за какво са ми?!“, разказва отчаяно Красимир.

Царевичните насаждения изглеждат малко по-добре в Предбалкана, където, макар и в малки количества, са се радвали на някакви валежи това лято. Затова там растенията са все още зелени, макар и листата да са започнали да се свиват от горещините и дори вечерното захлаждане не им позволява да се изпънат за малко.

Това също е обезпокоително за стопаните, но те все още се надяват, че ще приберат някакви количества, които да покрият поне разходите по обработка на почвата, засяване и грижа за насажденията.