Протестът на зърнопроизводителите беше посрещнат с разнопосочни мнения от представители на бранша, политици, обществени фигури и просто хора с мнения.  Агри.БГ събра някои от тях без да се обвързва с изразените гледни точки и без редакторска намеса дори в правописа или в квалификациите. 

Ето някои от тях:

Илиян Василев, български дипломат, посланик е на Република България в Русия от 2000 до 2006 г.

 

„Българските зърнари протестирали против евтиното украинско зърно. Значи българските потребители нямат право на по-евтини брашно и хляб!? Да оставим настрана, че ако беше руско зърното нямаше да има проблем. Или няма значение дали Украйна може да си продаде зърното за да оцелее като нация. Що за световен егоизъм и брутална липса на елементарна солидарност с хора в беда.

Българските зърнари протестирали против добива на евтин местен газ. Българските потребители нямали право на по-евтин газ. Българските зърнари получавали огромната част от агроевросубсидиите. Останалите български земеделци и животновъди нямат значение. Защо си мисля, че българските зърнари се изживяват като глезените деца на българския преход…” 

Любомир Аламанов, комуникационен специалист

 

„Да видя дали съм разбрал... 40-50 човека, едри земевладелци, ама много едри, наричани от хората ласкаво "зърнари", обединили огромни масиви земя, ама огромни, произвеждащи огромни количества зърно, продаващи тези огромни количества зърно на пазарни цени в цял свят, но получаващи субсидии по европейски програми, огромни субсидии, заради огромните си земи, толкова огромни, че източват огромна част от всички селскостопански фондове, които по принцип са предназначени за местни производители, които произвеждат и се опитват да реализират на местна почва, но до тях не стига почти нищо, защото огромната част от парите отиват именно за зърнарите…” 

Доротеа Спасова, журналист 

 

„Няколко неща: Вносът е безмитен за Украйна и Молдова откакто са със статут на асоциирани членове. Това е от 2014, т.е. преди осем години. Що сега го видяхме? Слънчогледът им е добър, много. Бих казала на доста по-високо качество от масата в България, която иначе е в топ 20 на производство в света. Видях какво карат на Варна Запад, така че знам.

Основното зърно, което влиза у нас, е реекспорт, не остава тук, ако остава, е „нюню” и по търговски договори. Защо наши си купуват зърно от друга страна в пазарна икономика, няма нужда да обяснявам… Неофициално, производители на олио, което също е сред топ 20 в света, казват, че украинският слънчоглед е по-добър и въпреки вноса и разходите - на по-добра цена.”

От другата страна зърнопроизводителите се обосноваха за действията си 

Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите

 

„…Прочетох много обвинения, от хора, нямащи нищо общо с отрасъл земеделие. Недоумявам как може да застанеш срещу хора, произвеждащи и генериращи БВП?! Недоумявам как може да крещиш “…така ви се пада…”. Българският зърнопроизводител произвежда приблизитно 13 млн. тона стока! Българският зърнопроизводител изплаща рента на тези 35 млн. декара земеделска земя.

Всички крещящ, дават ли си сметка до какво би довело унищожението на този поминък?! Всички псуващи по наш адрес, дават ли си сметка, какво означава, да фалират зърнопроизводителите на България?!

Ще посоча само няколко аспекта:

  • липсата на търговия и умишленият натиск на цените надолу ще доведе до по-ниски ренти;
  • липсата на търговия, би довела до унищожение на бранш,,който генерира данък печалба и влиза в бюджета;
  • липсата на търговия, ще доведе до намаляване на цената на земеделската земя;
  • липсата на търговия и унищожението на цял един отрасъл, ще доведе до внос на пшеница, слънчоглед, царевица и т.н.

Включването на “общественици”, с коментари относно липсата на съпричастност към украйнските колеги е повече от цинична! Съпричастността ни е огромна, но тази продукция трябва да стигне до гладуващите, не до спекуланти в Европа! Същите тези “общественици”, си позволиха да анатемосат земеделски производители, за това, че искат контрол, забележете контол, на стоката, която влиза в ЕС!

Недоумявам?! Как може искане за контрол на качество да предизвика такава реакция?!
Недоумявам как искане за запазване на позицията за европейското производство да възпроизведе, толкова нелепи коментари?! Как може да се опиташ да подложиш на унижение, граничещо с идиотизъм една гилдия, която произвежда, плаща си дънъците, плаща ренти и съвестно спазва всички европейски регламенти, собствените си производители?!" 

Ангел Вукодинов, зърнопроизводител от Пловдивско

 

„Някой в тези коментари ни беше посъветвал да даваме процент от субсидиите на арендодателите си, но ние отдавна се вслушваме в това и даваме ренти на стойност в порядъка на 200, 300 и дори на места 400% от вече несъществените 28-29 лв./дка субсиди.

Вярно е, че са важни и всички останали подсектори на земеделието , но само за текущата година всички тези сектори ще получат общо около един и половина пъти повече европейски и национални средства от зърнопроизводството за далеч, далеч по-скромни площи, отчетени обороти, принос в БВП и платени данъци.”

Пред Агри.БГ Вукодинов коментира, че  Пловдивският съюз на зърнопроизводителите не е участвал в протестните действия, защото имал по-особено мнение.

„Ние бяхме с мнение, че трябва да направим истински протест. Не знам протест пред кого правим, когато виждаме, че правителството казва – ние сме с протестиращите. Най-уязвимият сектор от войната в Украйна, с най-уязвимата култура – слънчогледа, е включен точно с нула лева в извънредната помощ заради войната. 

Аз лично не вярвам, че което и да е правителство е загрижено за нашата съдба. Подсектор „Зърнопроизводство” е в сериозен колапс, реколтата ни е относително слаба, пазарът на основните ни продукти напрактика липсва. Нормално е на такива протести да участваме всички в бранша, да имаме Земеделска камара и да не се делим на такива и на инакви”, заяви още Ангел Вукодинов.

От друга страна в коментарите под новините за протеста също ври и кипи. 

Редица читатели - къде анонимно, къде с имена, изложиха също мнение. Подбрахме някои от тях, но те са твърде много и читателите ни сами могат да ги проследят, а и да изкажат мнението си по въпроса. 

Деси. Т. пише: "Индонезия, Испания, Нидерландия, Иран, Пакистан, Либия, Тунис, Германия, Италия – това са страните, внесли най-много украинско жито. Те са и производители на зърно, но протести там няма. Конкуренцията определя цените. България не влиза в десятката, нито в двайсетицата. Но именно тук се пръкна масово недоволство на зърнопроизводители срещу вноса на жито от Украйна. Изкарани бяха стотици трактори по градове и пътища. Медиите бяха залети с твърдения и доказателства, че украинската пшеница била некачествена, едва ли не вредна за здравето. И излиза, че изброените по-горе държави са убийци на собственото си население, а най-загрижени за народа са българсикте милиардери, притежатели на зърното Не е тайна, че големите зърнари, както мнозина наричат босовете на пшеницата, са сред най-богатите българи. Те, семействата и любовниците им се придвижват до именията си и елитните курорти по света с частни самолети, луксозни яхти и бронирани брабуси. Те ползват и най-голям процент от евросубсидиите, в сравнение с останалите производители на селско-стопанска продукция. През март 2022 г. производителите на пшеница в България настояваха да няма никакви ограничения за износ на тяхната продукция. Защото това не било в унисон с пазарните правила. Тогава украинско жито нямаше, защото Русия бе блокирала украински пристанища. ОК, известно е, че по износ сме на 11-о място в света и на 6-о в Европа. И те с право искаха да продават навън. Но да настояваш за спиране на вноса е рекет. Едно предложение, ако позволите: На следващия протест зърнените босове да изкарат мерцедесите, яхтите и частните самолети – много ефектно ще бъде. Ще станат и международна новина..."

Васил Иванов: "Нали това искахме, пазарна икономика. Купуваш скъпо, продаваш евтино, да се въртят парите."

Пчелар: "В такова положение са поставени пчеларите повече от 5 години!! Така ,че ги разбирам земеделците и ги подкрепям. Хубавото при тях е ,че могат да се защитат ,да организират стачки ,да изкарат трактори и да се разчуе поне проблема ,а и предполагам ще и се обърне внимание.До като при нас пчеларите е умряла работа нито имаме способни организации нито имаме пари да организираме подобно нещо. Украинският мед удря българския Пречи на износа ни за ЕС, цената на родното производство скочи с 30% заради инфлацията. Украинският мед е безмитен и търговците предпочитат да внасят такъв смесват го с нашия и го изнасят за български,но с лошо качество, защото им излиза по-евтино. А това определя изкупната цена на едро. Тази практика продължава въпреки войната и усложнената обстановка проблемът с украинския мед е започнал преди няколко години, когато е позволено страната да изнася земеделски култури на европейския пазар."

Агри.БГ продължава да следи темата.