Сушата и наднормените температури отново започнаха да тормозят земеделците у нас и в Европа. Стопани споделят пред Агри.БГ, че вече имат сериозни загуби, а дефицитът на влага в почвата се задълбочава.

Гласувайте: Какви са средните Ви добиви от пшеница за 2022 г.?

Текущите данни за земната повърхност на НИМХ показват, че преобладаващи в страната са областите с умерен до много висок риск от растителни пожари в житните полета. Агропрогнозата не предвижда валежи със стопанско значение и тази седмица, което за някои култури особено в неполивни условия може да има сериозни негативни последствия.

„При нас, под Стара планина, вече шеста година не вали през лятото. Имаме огромни загуби от присаждане на млади насаждения и за напояване. Кога най-сетне Министерството ще обяви сушата за природно бедствие, ще спре да санкционира при погинали от сушата насаждения и ще почне да ни обезщетява?, оплаква се пред Агри.БГ планински земеделец.

При преглед на социалните мрежи намираме притеснителни видеоклипове с пролетни култури. Стопаните от няколко села в Плевенско още през средата на месеца заснемат сухата напукана почва в площите си с царевица и слънчоглед. Сигнали за засушаване има и от Шабла, Тутракан, Врачанско. „В Северна България всичко изгоря, не е валял дъжд от два месеца”, съобщава друг наш читател.

Ще се окаже ли сушата поредната тежка криза, с която земеделецът трябва да се бори тази година? Данните от Европа също будят тревога. Старият континент бе залят от невиждана гореща вълна това лято. В момента в почти цяла Франция е обявена различна степен на тревога заради сушата, съобщи Франс прес.

Реколтата в Италия е намаляла с 45% вследствие на тежката суша, отчитат от асоциацията на фермерите Колдирети (Coldiretti).

По техни данни производството на царевица и фураж за животински храни е намаляло с 45%, а добивите на ориз и пшеница са намалели с 30%. В Румъния засушаването доведе до допълнителни мерки, ограничаващи използването на питейна вода, а в южната ни съседка не спират да бушуват пожари. Гръцките власти не очакват скорошно подобряване на ситуацията заради "взривоопасният коктейл" от суша, много високи температури и силни ветрове в Гърция, съобщи говорител на пожарната, цитиран от „Катимерини“.