След главоломния ръст на цените на торовете предстои скок на цените на пестицидите. Това може да се разчете от международната обстановка. Най-големият износител на продукти за растителна защита (ПРЗ) – Китай, отчете най-високите експортни цени от 10 години насам.

Полски цветя изместват инсектицидите в стопанството на Борислав Петков

Тенденцията е поскъпването да продължи. Сходна е ситуацията в САЩ, където германската компания Bayer AG е един от най-големите доставчици на пестициди и др. Какво предстои? Недостиг на продукти за растителна защита и покачване на цените, информира Agrarheute.com.

Причините за неблагоприятната картина през следващите месеци са няколко. От една страна, имаме прекъснати вериги на доставки, високи транспортни разходи и логистични проблеми. От друга, цените на енергията продължават да растат, има дефицит на работна ръка и т.н. Някои компании са отчели десетократно покачване на разходите за транспорт.

Според Сам Тейлър, изпълнителен директор на RaboResearch на американската онлайн услуга DNT, веригата на доставките почти е загубила своята гъвкавост. Така и най-малкото смущение може да провокира сериозни проблеми.

Всичко, което не е повлияло на веригата за доставки в миналото, сега влиза в сила незабавно поради дългите закъснения, които са се натрупали, обяснява експертът.

Китай ли е виновникът?

Обръщайки поглед към Китай, виждаме, че там новите екологични разпоредби на китайското правителство принудиха провинция Юнан да намали производството на жълт фосфор до 10% от нормалния капацитет до декември. Между 40% и 45% от китайското производство на жълт фосфор идва от провинция Юнан – тази суровина се използва за производството на фосфати и глифозат.

Новите екологични разпоредби на Китай, които са свързани с подготовката за Зимните олимпийски игри в Пекин през 2022 г., вероятно ще доведат до ограничения върху глобалното предлагане на растителни химикали, казва Тейлър.

В САЩ също има проблеми. Там последиците от урагана Ида спънаха производството на аргохимикали в един от най-големите производители на страната - Bayer Crop Science. Прекъсването на доставките върна цената на глифозата в САЩ до много високото ниво от 2008 г. Това означава, че трябваше да се плащат цени от 9 000 USD за тон до 10 000 USD за тон франко завода (EXW) - това все още е малко повече, отколкото при китайските доставчици.

Дефицит и цени, вървящи нагоре през 2022 г.

Цените на агрохимикалите и торовете е почти сигурно, че ще останат много високи през сезон 2022. Те вероятно ще продължат да се покачват.

Фермерите трябва да са наясно с недостига – в миналото е имало недостиг на няколко активни съставки, но може да има по-големи проблеми с доставките през следващата година и те да повлияят на решенията относно отглеждането и земеделските практики, алармират от Rabobank.

Цените на продуктите за растителна защита ще отразяват недостига на пазара. Те обаче няма да са единственото предизвикателство пред фермерите и компаниите. Предстои борба с по-строгите регулаторни изисквания за използването на химикали.

Според Rabobank веригите за доставки ще се нуждаят от поне още година-две, за да се възстановят. Дотогава може да се очаква проблемите да продължат. Някои анализатори също се опасяват, че цените на селскостопанските химикали и торове няма да се „нормализират“ за дълго време.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Хитрец маскира нелегални ПРЗ като тоалетна хартия и омекотител

Мнение: Черен пазар за ПРЗ има, правим се на слепи

С колко ще поскъпнат семената и препаратите за растителна защита?