Как да се прилагат в стопанството продуктите за растителна защита (ПРЗ), е не по-малко важен въпрос от „какво да се прилага и кога“. Във видеото от онлайн семинара, организиран от Национална служба за съвети в земеделието (НССЗ) и Българска агенция по безопасност на храните (ОДБХ) – Смолян), подробно се обясняват нормативните изисквания в тази посока.

Как се прави земеделие без вода? Питайте земеделските кооперации от Добричко

Темата „Добри практики за безопасна употреба на продукти за растителна защита“ е представена от  главен инспектор Тодорка Паунова.

Първото нещо когато купувате продукти за растителна защита, разбира се, от лицензирани търгоци, е да обърнете внимание на опаковката. Спрямо действащото законодателство продуктите за растителна защита се пускат на пазара в оригинални опаковки или преопаковани с етикет на български език, обръща внимание лекторът.

В презентацията са представени основните функции на отделните категории препарати и как най-правилно да се прилагат. Подробно е обяснено например как става подготовката на работния разтвор. Започва се с изчисляването на количеството вода и продуктът за растителна защита. После се поставя необходимото количество вода в резервоара на пръскачката, добавя се продуктът/продуктите и след това – останалата вода. През цялото време сместа се разбърква.

Експертът обръща внимание, че ако се смесват няколко продукта, твърдите формулации – прахове или гранули, следва да се добавят първи в резервоара на пръскачката до получаването на хомогенна смес. Течните формулации трябва да се добавят след това. Преди всичко е важно да се провери за съвместимост на ПРЗ на етикета върху опаковката.

Последните няколко години отчитаме доста нелегални продукти, обикновено произведени в трети страни, които влизат на територията на страната ни. За тях няма информация какви активни вещества съдържат, което носи голям риск при употребата им във вашите стопанства. Има случаи, в които се появява фитотоксичност или дори унищожаване на цялата продукция, подчертава Паунова.

Инспекторът от ОДБХ – Смолян споделя, че в тези случаи, при проверки се установяват забранени за използване вещества. Не е изключено подобни препарати да са опасни и за работещия с тях човек. В края на лекцията има и дискусионна част. Вижте повече във видеото.