От години нелегалния внос на препарати за растителна защита е проблем. Както Агри.БГ писа преди време, по-голямата част от нелегалните препарати за растителна защита се залавят на границата, като 99 процента от тях се внасят от Турция. 

Вижте индикативния график за Кампания 2021

Именно за поредния такъв случай става съобщиха от Агенция “Митници”.
Митничарите в Бургас са задържали 18 тона контрабандни препарати за растителна защита при проверка на влизащ в страната от Турция товарен автомобил с българска регистрация.

Случката се разиграла на трасе „Входящи товарни автомобили“ от Турция на пункта на Капитан Андреево. Товарният автомобил с българска регистрация бил управляван от нашенец. Той  представил документи, според които превозва тоалетна хартия, омекотители и перилни препарати. По документи стоките били изпратени от турска фирма и пътували към българска компания. 
Митничарите селектирали товарния автомобил за щателна проверка. Рентгенът, който използвали показал, че има подозрителни зони в товара на автомобила. 

Веднага последвала физическа проверка и станало ясно, че в багажника била изградена т. нар „тапа“ и зад бутилките с омекотители в кашоните са открити препарати за растителна защита.

Задържани са  21 381 броя опаковки в бутилки и полиетиленови пакети с общо 14 578 литра и 3824 кг различни видове и марки препарати за растителна защита, информират от Агенция “Митници”.

Според извършената оценка от вещо лице, стойността на контрабандните препарати е 321 000 лева. 

От началото на годината, включително този случай, са задържани общо 24 860,5 литра и 3912,9 кг препарати за растителна защита. Над 10 000 литра от тях са задържани от Агенция „Митници“ в рамките на международна операция SILVER AXE VI, допълват от агенцията.