Бих казал, че стопанската 2020 - 2021 бе хубава за основните култури, които се отглеждат у нас – пшеница, ечемик, рапица, царвица, слънчоглед. Специалните култури като овошки и лозя са малко по-настрани към момента, коментира пред Дарик радио Иван Дражев - маркетинг мениджър в семенарска компания. По думите му стопанската 2021 - 2022 г. ще започне с ред предизвикателства за земеделците.

Важното - слушайте в AgriПодкаст

Това вече стана ясно на всички, предвид скоротечните поскъпвания на енергоизточниците, както и на по-сериозната инфлация. Въпреки че пазарът на зърно върви добре и производителите сега могат да влеят свежи пари в бизнеса си, увеличените разходи също чукат на вратата.

Най-голям проблем са цените на торовете”, категоричен е Дражев, като обяснява, че природният газ е 70% от разходите за производството на азотните торове. А цената му сега лети до небесата. Макар в края на изминалата седмица тя да спадна (на Лондонската междуконтинентална борса (ICE) достигна 973 долара за 1000 куб.м.), то пак е в пъти по висока от преди два месеца, а и не се знае какво още ни чака.

„Това рефлектира върху себестойността на торовете. Ще има и някаква индексация, повишение вероятно и на семената, както и на препаратите за растителна защита (ПРЗ), но мога да кажа, че няма да е с такива проценти, каквито са при торовете”, обясни мениджърът.

Иван Дражев: Увеличението ще е относително минимално. Ще отговаря на процента на инфлацията, усреднен за ЕС. Така се очаква да започне стопанската 2021 г. 

Ефектът на доминото застига производителя, който, от една страна, ще има повече производствени разходи от гледна точна на заплащане на енергия, от друга страна, сериозни харчове за обезпечаване на земеделската си дейност. „Когато фермерът е добре и ние сме добре”, заявява маркетинг мениджъра, но предстоящите месеци се очертават като изпитание, а да не забравяме и проблемите с променящия се климат. „За Южна България вече имаме типичен средиземноморски климат, който е в Гърция, Турция, Италия, Южна Франция, Испания, Португалия”, категоричен е Дражев.