След забраната на някои препарати земеделците търсят алтернатива, а тя в момента е в т.нар. черен пазар. Той си съществува, колкото и държавните органи да се правят на слепи. Това коментира по Дарик радио Иван Дражев, предтавител на фирма за семена у нас.

 Изкупни цени на млякото

Според него политиката в Европа за ограничаване на пестицидите е до голяма степен лобизъм. „Забраниха инсектицидите от групата на страшните неоникотиноиди за третиране на семена, но не се даде алтернатива. Проблемът е, че в практиката има вид неприятели, които се контролират само с третиране на семена”, категоричен е Дражев. По думите му алтернативното решение с инсектициди е временно и не може да доведе до добри резултати.

Експертът дава пример с Франция, която се води най-земеделската държава в Европа и обяви, че се стреми да премине към екологично земеделие, което означава и ограничаване на препаратите за растителна защита (ПРЗ). Една част от тях вече са забранени, но нямат адекватна алтернатива, смята Дражев и добавя: „Френските земеделци също вече прилагат подхода на черния пазар. Зелената сделка влияе негативно”.

Той припомня, че намерението на Европейската комисия е да ограничи употребата на ПРЗ до 2030-35 година с до 50%. „Казано е „до”, това означава, че ограничаването може да е 1-5-10%. Надеждите на Комисията са, че забранените препарати ще бъдат заместени с био”, каза Дражев и изрази съмнения, че това е напълно възможно. Друг интересен за него момент е, че се очаква намаляване на азотните емисии, което следва да ограничи употребата на азотни торове.

Иван Дражев: В момента се работи по Директива, която най-общо ще казва следното: „При пшеница може да ползвате толкова килограма амониева селитра, физически или като активно вещество и нямате право да прехвърляте тази доза.”

По думите му за едни култури това ще е добре, за други – зле. „Бих казал, че ако за царевица се намали, ще бъде негативно, но за слънчогледа, който не е азотолюбива култура и обича повече фосфор и калии, това няма да се отрази. Много усърдно се говори за тази рестрикция, въпросът е кога – 25, 30… година, ще видим”, казва още Иван Дражев.