Вирусните болести по растенията са втори по икономическо значение след гъбните заболявания. И второ, срещу вирусните болести все още няма препарати за масова употреба на полето, което означава, че едно растение, заразено на поле, остава заразено за цял живот. С тези думи доц. д-р Снежана Милушева от Института по овощарство в Пловдив откри своята онлайн презентация.

Готови ли сте? Стартират теренните проверки

Контролът на вирусни и вирусоподобни болести по костилкови и семкови овощни култури бе темата на семинар, организиран от Национална служба за съвети в земеделието (НССЗ) и Пловдивския институт. 

Накратко д-р Милушева представи основните вируси по овошките, като вирус на шарката, на вджуджаване, на хлоротичните листни петна, на мозайката, на набраздяване на стъблото, на жлебове по стъблото, пролиферация по ябълката и др. Освен симптомите, по които могат да се разпознаят, тя изреди и най-важните мерки за превенция и ограничаване на тяхното разпространение. 

Ето и някои въпроси на овощари, на които от Института дадоха отговори:

Оказва ли влияние почвата и нейният състав върху различните видове подложки и разпространението на вируси с тях?

Подложката има значение при реакцията на растението към вирусна инфекция. При някои сортово-подложкови комбинации симптомите са по-меки, а при други – по-значителни, като некроза на мястото на присаждане, загиване на присадника и т.н. Вследствие на вирусна инфекция могат да се наблюдават случаи на късна (на 4-6 година) несъвместимост – отчесване на присадника, надебеляване на присадника спрямо подложката над мястото на присаждане, некроза в областта на спойката.

В насаждения имаме отделни дървета, проявяващи симптоми на шарка, по-ясно видими през пролетта. Дали да ги изкореним, или да третираме с ПРЗ и листни торове със съдържание на микроелементи и аминокиселини?

Зависи колко е голямо насаждението и каква е възрастта на дърветата. Ако наистина са единични, трябва да ги изкорените и унищожите. За разлика от гъбите, бактериите, насекомите и акарите, срещу вирусите няма пестициди, които да се прилагат за лечение при полски условия. Специално при шарката, чийто причинител се пренася от листни въшки, разбира се, че трябва да се извърши третиране срещу вектора. Във всички случаи, и без наличие на вирусни заболявания е добре растенията да се подхранят, включително с листни торове.

Може ли вируси да бъдат пренасяни от насекоми опрашители (пчели)?

Има проучване, което показва, че макар и в нисък процент земните пчели могат да пренасят някои вируси. Но генерално ролята на пчелите за пренасянето на вируси все още не е изяснена.

Във видеото може да научите повече и за новостите от началото на 2021 г. в Системата за събиране на опаковки от препарати за растителна защита съгласно изискванията на ЕС за електронно отчитане и за задължителните срокове за годишни отчети, предоставяни чрез Национална информационна система за отпадъци.