Със станалия вече традиционен „Празник на жътвата“ в Мизия дадоха старт на кампанията по прибиране на зърното. Водосвет отслужи лично врачанският владика Григорий, който даде своята благословия и пожела здраве и берекет.

Жълта ръжда може да "изяде" до 30-40% от добивите при пшеница и ечемик

По стара традиция в местността Жътварска падина между село Войводово и град Мизия беше направен и ритуал по зажънване, а след това местните жители и гости си устроиха истински празник с пищна трапеза, песни и кръшни хора.  

„Идеята е да възобновим една позабравена от миналото традиция. Чрез ритуала зажънване символично пожелахме на всички земеделски производители времето да е с тях, да е спорна жътвата, да е едро житото, да препълнят хамбарите със зърно, да има хляб на трапезата ни“, каза кметът Валя Берчева.

Селскостопанския бизнес е силно развит в тази част на страната, а над 60% от земеделските земи се обработват в земеделски кооперации, които отглеждат предимно пшеница, царевица и слънчоглед.

„Малките и средни земеделски производители са именно тези, които дават живот на селските райони. В нашия район имаме нужда освен всичко друго да си върнем хората в селата и малките населени места. Нашето призвание възпитава усърден труд, уважение, постоянство и отговорност в работата“, коментира местният зърнопроизводител Иво Каменов.

Надеждите на всички са и природата да им помага, за да приберат добра реколта тази година.

„За да се справяме с рентите и конкуренцията, трябва да имаме високи добиви. Земеделците, работим с надежда, защото тя е нашият верен приятел. Надяваме се цените на продукцията да се покачат, надяваме се да пада дъжд, надяваме се на високи добиви и най-вече се надяваме на по-добри времена“, допълва неговият колега Мирослав Лазаров.

Затова всички на празника си пожелаха пълни хамбари, добра реколта и крепко здраве, за да могат да се справят с прибирането на зърното.