Собственик на база за съхранение на зърно е обвинен в присвояване на чуждо зърно, с продажбата на което е спечелил милиони. Той е осъден на 8 години затвор, отнемане на част от имуществото и лишаване от права за длъжностно присвояване, реши Апелативният съд във Варна.

Таван на плащанията - вижте трите варианта

Подсъдимият бил едноличен собственик и управител на дружество, което притежавало база за съхранение на зърно. През 2014 г. той е трябвало да пази реколтата на една земеделска кооперация, две дружества, едноличен търговец, двама производители и професионална гимназия.

Вместо това обаче в периода от юли до октомври във Варна и Провадия мъжът е присвоил чуждото зърно и го е продал.

Присвоените пшеница, слънчоглед и ечемик били с общо количество 6 657 380 кг на стойност 2 353 985 лв.

В част от случаите измамникът без знанието и съгласието на вложителите, вместо да транспортира продукцията им в собствените си складове, я продавал на фирми-износители или на други търговци. Количествата били разтоварвани в склад на Пристанище Варна или директно на моторни кораби. 

В други случаи след временно съхранение в зърнобазата мъжът продавал зърното. Парите постъпвали в сметките на неговото дружество, след което били изтегляни от него или упълномощени лица. 

В началото на октомври 2014 г. обвиняемият прехвърлил дяловете си на българин, който живее във Виетнам и подписал декларации, че приема за съхранение зърното на засегнатите.

За злоупотребата пръв разбрал един от собствениците, който решил да продаде пшеница, която предал за съхранение в зърнобазата в Провадия. Постепенно потърпевшите научили, че дружеството е прехвърлено на нов собственик, складовете са празни, а продукцията им – продадена. 

Според Апелативния съд с действията си подсъдимият е довел до тежко финансово състояние на ощетените. Индиректно пострадали арендаторите, които не можели да получат своята рента. Ощетени били и учениците от професионалната гимназията – продажбата на зърно им осигурявала храна и транспорт. Производители задлъжнели с кредити.

За своето престъпление хитрецът е признат за виновен още през септември миналата година, когато е лишен от свобода за 8 години. Сега обаче магистратите решиха, че това наказание не е достатъчно, и добавиха отнемане на част от имуществото и лишаване от право да упражнява дейност, свързана с пазене и управление на средства, за срок от 10 години.

Решението на Апелативен съд – Варна може да се обжалва пред Върховният касационен съд (ВКС).