Окръжната прокуратура в Габрово внесе обвинителен акт срещу земеделски производител от областния град,  представил неверни сведения към заявления за подпомагане по схеми и мерки за директни плащания за Кампании 2018 г. и 2019 г., финансирани от Европейски фонд за гарантиране в земеделието, Европейски земеделски фонд за развитие на селските райони и националния бюджет на Република България, съобщиха от Апелативната прокуратура – Велико Търново, цитирани от Фокус. 

Злоупотреба със субсидии завършва с поредната условна присъда

Обвиняемият бил регистриран като земеделски производител. В периода от 10 юли 2017 г. до 5 юни 2018 г. той съставил общо 10 неистински договора за наем на земеделски земи, намиращи се в землищата на габровските села Гарван и Поповци, в които посочил, че е наемател като лично подправил подписите на наемодателите.

За Кампании 2018 г. и 2019 г., в заявления за подпомагане, в приложените към заявленията таблици и в карти на блокове за земеделско стопанство фермерът представил неверни сведения пред Общинска служба „Земеделие“ – Габрово за използваните от него парцели, с което целял да получи парични средства във вид на безвъзмездна помощ.

Предстои да се насрочи дело в Окръжният съд на Габрово.