Червената детелина може да има ключови ползи за бизнеса и околната среда. Тя спомага за фиксирането на азот и оказва положителен ефект върху плодовитостта на овцете. Това научаваме от изследване на черитима фермери, проведено в полева лаборатория, пише The Scottish Farmer.

Покривните култури и влиянието им върху почвата - споделен опит (I част)

Откритието идва като контрапункт на друго изследване, проведено преди 50 години в Австралия и Нова Зеландия. Тогава учените установяват, че пашата на червена детелина, поради високите нива на фитоестрогени в нея, може да има негативен ефект върху фертилността.

Когато обаче, червената детелина представлява едва 17,6% от състава на храната, която ядат овцете, такъв проблем няма. Дори има ползи, сочи новото проучване.

Успяхме да докажем, че отглеждането й заедно с други билки и бобови растения има по-висока усвояемост за овцете-майки, казва фермерът Марк Джоунс.

Даваме на овце-майки червена детелина вече шест или седем години и въпреки че никога не сме виждали отрицателни въздействия, ние исках да имам доказателства, които да го подкрепят. Много фермери се колебаят, дали да го пробват, допълва той.

Консумацията на червена детелина не само не се отразява отрицателно, тя повишава фертилността.

Искаме да насърчим по-широко използване, особено след като това е толкова добро растение за фиксиране на азот, казва Джилиан Прийс, овцевъд с дългогодишен опит. Тя обясни, че положителният ефект по всяка вероятност се дължи на по-разнообразна диета, базирана на смес от различни растения, включително цикория, живовляк, диви цветя и др.

Тъй като червената детелина е по-ефективна за фиксиране на азота в почвите, отколкото  бялата детелина, тя също може да бъде добър вариант за фермери, които търсят алтернативи на изкуствените торове.

 

 

ВИЖТЕ ПОВЕЧЕ:

От фермата: Ползите от еднократното доене и рационалната паша

Хранене на лактиращи овце

Живовлякът - полезен за млечните крави и екологията