Представяме ви новата рубрика на Agri.bg „Динамиката на зърнените борси“ – Вашият изчерпателен източник за пазарните тенденции и анализи на зърнените култури. 

 Следете текущите пазарни тенденции, прогнозите за цените и ключовите фактори, влияещи върху търговията със зърно, подбрани и анализирани от специалиста Боян Иванов специално за Agri.bg. 

Миналата седмица приключи с крайно увеличение от 7,50 долара до 207,25 евро/тон по договорът за май 2024 г., отбелязвайки най-силният дневен ръст при хлебната пшеница на Euronext от юли 2023 насам. 

Подкрепа за цените осигуриха няколко фактора. От една страна, въздействие оказа внезапният спад на курса евро/долар до 1.0802, което бе най-ниското ниво от началото на март, а от друга - непотвърдените слухове за блокиране на един от основните износители на зърно в Русия. В допълнение, възобновените атаки срещу украинска инфраструктура правят пазарният контекст все по-несигурен.

Европейската царевица също се повиши в края на седмицата с 4,25 евро до 193,50 евро/тон по договора за юни 2024 г. на Euronext, благодарение на възходящата инерция при пшеницата.

Но фактите показват, че засега търговията се „върти“ около късите позиции, което дефинира настоящото движение на пазара по-скоро като „момент“ от колкото като „тенденция“. Дългосрочното развитие на европейското зърно продължава да зависи в най-висока степен от Черноморския регион.

В този контекст, в Европейския парламент продължават дискусиите относно вноса на украинско зърно в Европейския съюз за следващата пазарна година и потенциалните механизми за ограничаване. Дебатите се фокусират и върху въвеждането на данъци върху вноса в ЕС27 на зърнени и маслодайни продукти от Русия и Беларус.

ЕК предложи по-високи мита върху зърнените продукти от Русия и Беларус, които според нея ще потиснат вноса, но няма да засегнат износа за трети страни.
Повишените мита ще се прилагат за вноса на зърнени култури, маслодайни и техните производни продукти от Русия и Беларус. В зависимост от продукта тарифите ще се увеличат или до 95 евро (103 долара) на тон, или до адвалорно мито от 50%. Освен това Русия и Беларус вече няма да имат достъп до никоя от квотите на ЕС на Световната търговска организация (СТО) за зърно, които предлагат по-добро тарифно третиране за някои продукти.

„Ние предлагаме налагането на мита върху този руски внос, за да смекчим нарастващия риск за нашите пазари и нашите фермери“, каза Урсула фон дер Лайн, президент на Европейската комисия.

„И ние поддържаме нашия ангажимент за запазване на глобалната продоволствена сигурност, особено за развиващите се страни. Постигаме правилния баланс между подкрепата на нашата икономика и земеделските общности“, добави тя.

Повишените мита ще се прилагат и за Беларус в светлината на тесните политически и икономически връзки на страната с Русия. „Включването на Беларус няма да позволи на Русия да използва тази страна за заобикаляне на новите тарифи“, обясниха от Комисията.

Предложението не засяга транзита на зърнени култури, маслодайни семена и производни продукти от Русия и Беларус за трети страни.
Сега предложението ще бъде разгледано от Съвета на Европейския съюз. В случай, че бъдат приети и от него, тарифите ще бъдат приложени незабавно.