Евродепутатите решиха да се съобразят с исканията на фермерите в своите страни и поискаха изменения в предложението на Европейската комисия за либерализация на търговията с Украйна.  

Четете още: Синан Вейсал: В България няма ефективно работещи застраховки за овощни градини


Европейският парламент настоява за по-големи ограничения в споразумението за безмитна търговия с Украйна. Предлага се референтния период да бъде за три години, вместо за две, както е в момента. 

Освен това се предвижда в системата за автоматично задействане на защитните мерки да бъдат включени още засегнати стоки – мед, царевица, пшеница, овес и ечемик. Досега това се отнасяше за захар, птиче месо и яйца. 

„Това решение на Европейския парламент изпраща силен сигнал, но предпазливостта остава, тъй като тази позиция все още трябва да бъде потвърдена в тристранните срещи (триалози). Сега е от съществено значение за Европарламента да защити мандата си за преговори в триалозите“, написа в социалните мрежи изпълнителният директор на Българска аграрна камара Светлана Боянова. 

От Copa-Cogeca излязоха с изявление, в което похвалиха евродепутатите и промяната в подхода им към регламента за автономните търговски мерки.

„Нашите организации никога не са поставяли под въпрос необходимостта от подкрепа на Украйна и поеха значителна тежест през последните две години. Ето защо ние приветстваме подкрепата за земеделската общност в ЕС, показана от членовете на Европейския парламент. Измененията, предложени от повечето политически групи, подобряват референтния период (2021/2022/2023), въпреки че предпочитаният период би бил 2021/2022“, съобщиха от Copa-Cogeca.

Темата за удължаването на безмитното споразумение, което е едностранно, излезе наяве в началото на януари. Тогава журналисти от Politico научиха, че екипът от комисари под егидата на президента Урсула фон дер Лайен е разделен по въпроса за свободната търговия с Украйна. Еврокомисарят по земеделието Януш Войчеховски не искаше пълно отваряне за търговия с Украйна, докато комисарят по търговията Валдис Домбровскис заемаше точно обратна позиция, припомнят от farmer.pl.

През миналата седмица Комисията по международна търговия на Европейския парламент (INTA) подкрепи без промени предложението на Европейската комисия за удължаване на безмитната търговия с Украйна с още една година.