Амбициозен английски проект за създаването на жизнеспособна система за земеделие на бъдещето спечели доверието на инвеститори, които отделиха за реализирането му 4,5 милиона британски лири. В него ще се използват напредничави технологии, пише британският сайт Farming UK. 

Ще спечелят ли фермерите от агрофотоволтаиците?

Учените възнамеряват да създадат система с роботи и агродронове, с която да изчислят точния разход на ресурси за отглеждането на овощни дървета. Детайлното дигитално изучаване на овошките ще доведе до намаляване на въздействието на производството на плодове върху околната среда. Ще се използва минимално количество препарати за растителна защита и едновременно с това ще се повиши ефективността. 

За да следят всеки стадий на развитие на дърветата, изследователите ще създават точни временни карти чрез дигитално сканиране. Ще се проследяват цъфтежът, оформянето на плодовете, количеството минерални торове, регулаторите на растежа, пестицидите и т.н. Получените данни ще бъдат интегрирани с оборудване за прецизно дозиране, което ще позволи да бъдат съставени прогнозни модели на добивите. 

Искаме да разработим търговски жизнеспособна система за прецизно управление на овощни градини, която ще бъде готова за пускане на пазара през следващите четири години, казва ръководителят на проекта - Роб Сондърс. За реализирането на проекта той си сътрудничи тясно с учени от  университета Лъфбъроу. 

Мнозина може да си помислят, че подобни системи са сложни и скъпи и че са подходящи само за големи ферми. Ние ще създадем система, която може да се използва в стопанства с различни размери, уточнява Сондърс. 

Овощарската индустрия се промени много през последните години и ще продължи да се променя с напредването на технологиите и ние вярваме, че системи като тези ще станат обичайни. Времената се променят и едно е ясно: бъдещето определено няма да бъде като миналото, заключва ученият.

 

 

Вижте още:

10 примера за използване на съвременни технологии в животновъдството

Депутатите приеха правила за пръскането с дронове

Симбиози - агродолината в Италия, която работи с изкуствен интелект Адам и Ева