На 14 ноември тази година ще стане ясен победителят в конкурса Иновативен фермер 2023 в Полша. Той ще бъде обявен по време на конференцията “Национални предизвикателства в земеделието”. В опит да почерпим знания от практиките в други страни днес ще се срещнем с Давид Обойски - един от претендентите за титлата Иновативен фермер. 

Може ли само с прецизно земеделие да получим по-високи добиви?

Давид Обойски и съпругата му Катаржина управляват ферма с общо 60 хектара в Лубумин, в община Насилск в Мазовия. От тях 45 ха са собствена земя, а 15 ха - наета. Фокусирали са се върху растениевъдството - от отглеждането на зърнени култури, до рапица, царевица, лупина и детелина, пише Farmer.pl. 

Обойски, който е възпитаник на Факултета по икономика на Варшавския университет за природни науки, смята, че почвата е в основата на всичко. Затова полага специални грижи за нея. Систематично я изследва и следи дали е в добро състояние през цялото време. Макар да не използва естествени торове, от години след жътва оставя слама за оран и сее междинни култури. По този начин предпазва почвата от ерозия и допринася за увеличаването на хумуса и допълнително увеличава нейната водопоглъщаемост, което се вижда особено през последните години на суша. 

Една от иновациите в стопанството на Давид Обойски е максимално опростената обработка на почвата. Тя му пести пари и време. Освен това запазва влагата в почвата. 

За да модернизира фермата си и да премине към обработка без плуг, фермерът е обновил машинния си парк чрез субсидии. На разположение има три трактора с мощност 80 к.с., 140 к.с. и 150 к.с. Последният е оборудван с GPS устройство, което позволява много прецизно извършване на отделни агротехнически обработки и картиране на полета. Системата без обработка на почвата се извършва с култиватор със сеялка за междинни култури за плитка обработка на почвата и предварително смесване на растителните остатъци веднага след прибиране на реколтата с едновременна сеитба на междинни култури.

Към тракторите трябва да добавим комплект за директна сеитба и косачка за раздробяване на растителната маса и оставянето й като мулч от покривни култури.

Химичните обработки Обойски извършва с пръскачка, оборудвана с компютър. Така може да разчита на прецизност и ефективност без загуби. Самото регистриране на обработките става чрез автоматична система. Тя пести време и дава широки познания за фермата, историята на всяка нива и извършените обработки. 

По всичко личи, че Давид Обойски има модерна система за земеделие. Той активно се интересува от производството на храна и освен това е тясно ангажиран с проблемите на другите земеделци. Повече от 20 години е кмет, работи и в структурите на Мазовецката земеделска камара, участва в конференции и панаири. Предстои да разберем дали ще стане Иновативен фермер 2023. 




ВИЖТЕ ОЩЕ:

Обявиха финалистите в европейските награди за биоземеделие

Опазвате по иновативен начин пчелите? Кандидатствайте за награда!

Как фермер с новаторска идея за по-добро производство може да получи финансиране?