Овцевъдите трябва да се придължат към две специални условия, ако искат да отговорят на вкуса на потребителите и да имат успех на големия европейски пазар. Едното условие е за клане да отиват само агнета с едвакво тегло, а другото е то да не бъде по-високо от 17 кг на животно.

Етикети в подкрепа на българските агнета тази пролет

На пазара в ЕС предстоят сериозни промени във връзка с предстоящото излизане на Великобритания от Съюза. А от Brexit може да спечелят някои овцевъди. След британското напускане например агнешкото месо от Ирландия може да се изкачи на трета позиция в ЕС.

Разбира се, има значение колко ще тежат агнетата. За да разберем повече по темата, трябва по-подробно да разгледаме търсенето на агнешко месо в Европа, пише изданието 1ovcevod.ru. 

В момента обемът на продаваното агнешко месо в Ирландия възлиза на 315 млн. евро на година. Цената на месото средно е 5,50 евро/кг. 

Ирландците изнасят агнешко месо на 30 пазара в цял свят. През 2017 и 2018 г. някои от тези пазари бяха под натиск. Например, един от лидерите по внос на ирландско овче месо бе Франция. Износът достигаше до 75%.

Но във Франция се наблюдава понижаване на потреблението на ирландско агнешко месо с 6% през последните 6-7 години. По този начин обемът на агнешкото месо, продавано във Франция, днес е намалял с 11%.

Има и друга тенденция. Швеция се оказа растящ пазар през последните 10 години, а доставките към Белгия са се увеличили с 10%. Тук експерти виждат проблем. 

Съгласно изданието "AgriLand" той се изразява в това, че расте търсенето на неголеми парчета месо. Тази потребност почти напълно удовлетворява Испания. Нейните неголеми порции агнешко почти напълно са завладели френските магазини.

Ако по-рано словосъчетанието „агнешко от Испания“ бе познато на гурманите, то сега, колкото и непарадоксално да звучи, испанското агнешко месо за мнозина е като родно. Това е така, тъй като в Испания се отглеждат агнета, чието месо се предпочита по тегло и вкус.

Ирландските агнета са по-тежки и по-тлъсти. За да стигнат до топ 3 лидерите на пазара в Европа, на ирландските овцевъди ще им се наложи да направят две неща. 

Първо, по-внимателно да подходят към клането на животните. Само агнета с еднакво тегло ще може да се реализират. 

Второ, самото тегло на агнетата не бива да бъде над 17 кг. Не е изключено да бъде въведен стандарт за минимален процент мазнини.