Търговската организация на Британската асоциация на месопреработвателните предприятия  (BMPA) предупреди за влиянието на Брекзит върху месния сектор в страната, информира meatinfo.ru.

Rabobank: АЧС създава неопределеност на световния пазар

Генералният директор на BMPA Ник Ален заяви, че европейските клиенти, които планират купуването на британско месо, в момента се сблъскват с многобройни рискове.

Основният сред тях е вероятността да бъдат обременени с мита до 65% върху някои видове внос, които следва да бъдат доставени след 31 октомври, уточнява Ален.

Всякакви поръчки и договори за доставка на месо, които обхващат времето след Брекзит, в момента за клиентите в Европа и останалия свят нямат никакъв смисъл, допълва той.

Ален казва още, че това нежелание да се купува британска продукция ще обхване цялата верига на доставките.

Намаляването на поръчките от нашия най-голям и близък търговски партньор, което трудно и бавно се компенсира с други пазари, крайно негативно ще се отрази на британските фермери, които ще понесат основната тежест от спада в търговията. Ние рискуваме да загубим своите фермери, а възстановяването на фермерските предприятия ще бъде трудно, уточнява генералният директор на BMPA.

Застрахователите отказват да компенсират загуби, свързани с Брекзит. Неустойчивият обменен курс, бавенето на границата и тоталната неопределеност относно това, дали Брекзит ще се случи в указания период от време, водят до това, че купувачите от ЕС е по-изгодно и безопасно да търсят доставки на месо от други източници, допълва експертът.

Ален добавя, че търговските споразумения със САЩ не е сигурно, че ще компенсират търговията с ЕС.