Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА) ще се срещне със земеделския министър Румен Порожанов, заедно със специализирана администрация относно предстоящата изкупна кампания на овчето мляко и агнетата, научи Фермер.БГ.
 
 
По време на срещата ще се дискутират актуални проблеми, свързани с ниските изкупни цени, липсата на изкупвачи в някои региони, както и организацията по събиране на млякото.
 
„Очакванията ни от срещата са много. Що се касае до изкупуването на мляко, очакваме да се съдейства на групите и организациите да започнат да извършват тази дейност вместо сега действащите прекупвачи. Да се обследва ситуацията 1.00-1.20 лв./л за овче мляко и 18-20 лв./кг за сирене в големите вериги. Освен това да се анализират взаимоотношенията между производител и изкупвач - липса на цена в договорите, необяснимо изчакване за тяхното сключване, неплащане с месеци на изкупеното мляко и тн. Също така ще дискутираме и проблема при липсата на изкупвачи в някои региони на страната“, коментираха от НОКА за Фермер.БГ.
 
НОКА припомня, че от миналата година асоциацията настоява за ясни правила в обозначението на агнешкото месо в търговската мрежа. 
 
„Трябва да има ясни обозначения. Това е информиран избор към потребителите, който да дава яснота за страна на произход на дадения продукт. Нужно е да се въведат правила и съответно глоби за необявяване на страната на произход на месото в търговската мрежа“, категорични са от НОКА.