Тази година качественият ечемик може да отиде за храна на прасетата. Европейските фермери ще бъдат принудени да продават реколтата си по-евтино, тъй като производителите на малц и пивоварните затвориха своите фабрики или са свили производството заради ограниченията, въведени от коронавирусната епидемия, научаваме от анализ на Bloomberg, пише румънското издание Agrointel.

Пшеница: Кой омагьоса цените на хлебното зърно да падат?

Какво се случва сега и как ще се развива ситуацията? Нямам идея, казва Брет Аскеу, британски фермер, който е решил да отглежда ечемик с надеждата да го продаде на производителите на малц.

"Скоро ще събираме реколтата, но кой ще я купи", чуди се фермерът.

Почти 1/6 от световната реколта от ечемик се използва за производството на малц. Този дял е по-висок в регионите със силна индустрия за бира и уиски. Според данни, публикувани от правителството на САЩ, през следващия сезон запасите от ечемик в Европейския съюз ще се увеличат с 14% до 6,6 милиона тона. Успоредно с това цените на ечемика във Франция наскоро паднаха до най-ниското си ниво от 2015 г. насам.

Проблеми със съхранението

Ечемикът, от който се произвежда малцът, трябва да се съхранява в специални силози, за да се поддържа неговото качество. Като се има предвид, че прибирането на следващата реколта ще започне около юни, много производители нямат място, където да я съхранят, докато търсенето се възстанови.

Белгийската група Boortmalt, най-големият производител на малц в света, ще намали покупките на ечемик от фермери. Нейният конкурент Malteurop временно затвори четири преработвателни предприятия в Северна Америка.

На пазара

В момента търсене на ечемик за малц няма. Всъщност производителите на малц се опитват да се отърват от зърнената култура, защото очакват, че няма да им трябва. Те знаят, че на пазара трябва да се появи нова реколта, казва Брент Атхил, директор на RMI Analytics AG. При тези условия разликата в цените между качествения ечемик, използван за производството на малц, и сорта, използван като храна за животни, ще намалее поради отслабващото търсене и ще продължи да намалява, допълва експертът.

В световен мащаб американското правителство очаква световните запаси от ечемик да нараснат със 7% до най-високото ниво от 5 години насам.

За фермера Брет Аскеу, дори ако секторът на напитките се възстанови през тази година, пазарът на ечемик ще остане проблемен за по-дълъг период от време. И под дълъг период той има предвид между 18 и 24 месеца.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ

Есенници: Дъждът поправи положението на посевите в Разградско

Фермери обявиха близо 17 000 дка с пшеница, засегнати от сушата

Пазари: Кой успява да удържи цените на пшеницата?