Българското розово масло е вписано по Женевския акт в Международния регистър на световната организация по интелектуална собственост. 

Гласувайте: Планирате ли инвестиции в стопанството си през тази година?

За това е съобщил зам.-министърът на земеделието Георги Събев по време на конференция на тема „Географските означения за селскостопански и неселскостопански продукти-предизвикателства и промени“, която се организира от Патентното ведомство, уточняват от Министерството на земеделието. 

Това е първият български селскостопански продукт, включен в този регистър. „С вписването си българското розово масло ще има още по-добра видимост и защита. Надявам се скоро и други български продукти да намерят място там“, допълва Събев. 

Секторът на географските означения има огромен принос за икономиката на Европейския съюз, като годишните приходи от продажби на продукти с географски означения надвишава 75 млрд. евро, както и 15.5% от общия износ на земеделски продукти и напитки. 

България се нареди на второ място по регистрирани храни с традиционно специфичен характер в Европейския съюз, след като преди месец официално вписан и "Суджук Търновски“/"Търновски суджук“.