Отново се заговори за това, че има вероятност растителните етерични масла да бъдат определени от Брюксел като „опасни химикали. Ново предложение на Европейската комисия предвижда етеричните масла да бъдат категоризирани като „смеси“, а това заплашва българското розово масло да попадне в клас „опасни продукти“. 

Всичко за Кампания 2023

Има ли реална опасност за българското розово масло - темата коментирахме със зам.-министърът на земеделието Георги Събев.

“В интерес на истината това, което се случва в България, е нещо нормално. Случва се и в другите държави, когато циркулира на едно или друго ниво. Нормално е да има реакция и това е правилният път”, коментира Събев и припомни, че темата е общоевропейски въпрос.

“Този казус няма да засегне единствено розовото масло. Това предложение, което циркулира в пространството, все още не сме го видели като предложение, а камо ли като регламент, който да влезе в сила. Не трябва да се заиграваме със страха на производителите, но е важно да се дискутират идеи в зародиш, каквато е и тази в момента”, обясни зам.-министърът.

По думите му потърпевши от тези действия ще бъдат и други страни членки, които произвеждат етерични масла, като Франция, Испания, Италия и Гърция. 

“Вярвам, че и нашият глас може да бъде чут. Ние като администрация предвиждаме мерки, за да насочим вниманието към този проблем, включително чрез използване на българския потенциал във всички европейски институции. Но е хубаво когато и гражданското общество, и бизнесът вземат страна.

Вярвам, че ще бъдат положени необходимите усилия и българското розово масло няма да бъде квалифицирано като нездравословен продукт. Все пак хилядолетната история е доказала неговите качества”, заключи Георги Събев.