Предложили сме нова интервенция за нови фермери. Предвидили сме допустимите кандидати да са на възраст от над 40 до 64 години, което е пенсионната възраст. Подпомагането ще е в размер на 20 000 евро подобно на стартовата помощ за млади фермери.


Новината бе съобщена по време на изслушване в Комисията по земеделие и бе потвърдена за Агри.БГ от земеделския зам.-министър Таня Георгиева при посещение в биологичното стопанство на Цветан Цеков в ботевградското село Радотина в рамките на европейската инициатива Седмица на биологичното производство.

"На последното заседание на Комитета по наблюдение бяхме приветствани да приложим тази идея. За първи път Регламентът за Стратегическите планове позволява така възможност заради тежката демографска картина в преобладаващата част от селските райони на Европейския съюз. Нужно е да се отключат нови инструменти, които да са атрактивни за повече хора", смята зам.-министър Георгиева. 

Все още се работи върху промените в Стратегическия план. По регламент до 3 месеца от изпращането им в Брюксел, Европейската комисия трябва да върне обратна връзка. Затова все още не е ясно кога се гласят нови приеми.

"Още обмисляме индикативната работна годишна програма за интервенциите по Втори стълб. Графикът върви паралелно с работата по промените на Стратегическия план", обясни Таня Георгиева.

Добрата новина е, че вече е отворен прием по най-голямото направление за „Инвестиции в технологична и екологична модернизация“ по Националния план за възстановяване и устойчивост. 

"Това е един много чакан прием от всички фермери, затова очакваме много голям интерес - до две-три хиляди подадени проекта. Дизайнът на критериите за оценка е такъв, че дава най-голям приоритет на чувствителните сектори. Не е допустимо строителство. Трябва много бързо да приключим с приема до края на годината и да имаме договориране до края на март", обясни ресорният зам.-министър. 

Второто направление е за „Центрове за подготовка за предлагане на пазара и съхранение на плодове и зеленчуци“. Очаква се приемът да бъде отвиреб до средата на октомври. А относно третото направление, което касае управление на води в земеделските стопанства, очаква се отговор на Европейската комисия още от месец юли. 

"Затова все още не сме стартирали второ обществено обсъждане на процедурата за напояване, тъй като отговорът на Европейската комисия е важен", подчерта Таня Георгиева.